Skillnaden mellan muslimskt styre och brittiska styret i IndienMuslimskt styre vs brittiska styret i Indien

Indien har varit under olika riken och linjaler från hela världen. För närvarande är Indien kategoriseras som en av de underutvecklade länderna, men de rika arv och kultur av det förflutna fortfarande är bosatt i Indien. Det fanns två huvud imperier i sin historia som förändrat hela ansiktet av Indien. Den ena var den muslimska imperiet som styrde Indien i över 250 år. Den andra var det brittiska imperiet, som varade i 100 år eller så. Låt oss närmare titta på var och en efter en.

muslimskt styre

Omkring 1528, en stor imperium korsade den indiska subkontinenten från Far West Baluchistan Bengal i öster och från toppen av Kashmir i norr till Kaveri Basin i söder. Muslimskt styre sträckte sig över århundraden samtidigt som styrs av de Khilji, Tughlaq, Lodhi och Mughal dynastier.

Mughal riket var politiskt mycket stark och styrde landet under längst tid. Det gav ett regeringssystem som delade många idéer med Sultanatet samt föra sina egna stora idéer. Mughal Empire kom med ny utveckling i Indien. Många av dagens 'arkitektur byggdes av stora muslimska imperierna som Taj Mahal, som är ett världsarv monument. De extraordinära och spektakulärt detaljerade monument alla kom inifrån Mughal imperiet. Indiska ekonomin blomstrade under Mughal regeln. Den muslimskt styre följde Islam och var kulturellt intolerant mot någon annan religion.

British Rule1858, efter den brittiska invaderade Indien, drottningen Victoria göras för att vara Empress of India. Det brittiska indiska väldet bestod av två divisioner: Brittiska Indien och Native staterna eller Princely staterna. I Princely staterna, gjorde britterna inte direkt råda över staterna, men en separat linjal skulle se till att platserna var fortfarande under ögonen. Det fanns 565 Princely staterna när den indiska subkontinenten blev självständigt från Storbritannien i augusti 1947.

Det brittiska imperiet var politiskt mycket stark. Det gjorde lagar bindande ursprungsbefolkningen som naturligtvis var agerat på största allvar. De brittiska härskarna var mycket dominerande mot det indiska folket.

Det brittiska imperiet medfört många industriella utvecklingen i Indien. Även kritik, den mest populära Ostindiska kompaniet var ett av de största siden och bomull industrin vid den tidpunkten. Järnvägstjänster och nya vägar utvecklades under brittiskt styre. Ekonomin står inför en nedgång under deras styre. Det brittiska imperiet aldrig accepterats av indianerna. Det brittiska imperiet lämnade Indien 1947.

Sammanfattning:

1. muslimskt styre följde i Indien för mer än 200 år medan det brittiska styret i nästan 100 år.
2. muslimskt styre bestod av över 50 ledare från olika dynastier, medan britterna hade 20 viceroys på sin tid.
3. muslimskt styre hade religiös intolerans gentemot alla andra religioner, medan britterna visade inga sådana böjelser.
4. De muslimska härskare gjort olika kulturella utveckling som fortfarande finns i landet medan det brittiska styret med fokus på industri- och handelsutvecklingen.