Skillnaden mellan Santeria och VoodooSanteria vs Voodoo

Santeria och voodoo betraktas som religioner praktiseras av människor som trodde på en Gud som betjänas av flera andar. Båda religionerna tror också i besittning av andarna kallas 'orishas' i Santeria och 'loas' eller 'lagar' i voodoo i form av sång och dans. I båda religionerna, är loas eller orishas och förfäder identifieras med katolska helgon.

Santeria betyder 'ära helgonen' eller 'sätt av de heliga.' Det är också känt som 'La Regla de LUKUMIEN' eller 'LUKUMIEN' regelbok. 'Å andra sidan,' voodoo 'är en afrikansk ord som betyder' moral. '

Santeria och voodoo delar också en liknande början av afrikansk tradition och ritualer som har sitt ursprung i Nigeria. De två fördes till västra halvklotet av slavar från Nordafrika särskilt Nigeria. Eftersom afrikanska traditionella föreställningar och andra hedniska aktiviteter förbjöds och förbjudna på västra halvklotet, slavarna infunderas sina hedniska uppfattningar med kristendomen att undvika förföljelse och död.

De kristna influenser är en annan skillnad mellan Santeria och voodoo. Santeria är fylld med spanska katolicism medan voodoo kännetecknas av franska katolicismen. Även de primära tro är annorlunda. Santeria är baserad på den Yoruba tron ​​i motsats till voodoo 's Fon och tackan övertygelser.

Eftersom Santeria är starkt påverkad av spanska katolicismen, utvecklade det i kulturen i spansktalande länder och kolonier och i förlängningen den spansktalande människor. Tyngdpunkten för Santeria tillväxten är i Mexiko och Kuba.

Detsamma gäller och tillämpas i voodoo som utvecklats i New Orleans med påverkan av den franska och den amerikanska kulturen. Voodoo kom främst från Haiti.Den latinamerikanska människor är mer bekanta med Santeria medan Haitis folk är mer nedsänkt i dyrkan av voodoo.

Det finns också en organiserad hierarki av sprit i Santeria och voodoo tradtion. Den Santeria har sju huvudsakliga Orishas (på spanska, Las Sietes Potenciales Africanos) medan voodoo religionen har tolv huvud loas.

Slavar som förde Santeria och voodoo till Amerika är också annorlunda. Det sägs att de slavar som förde Santeria var indoktrinerade i katolicismen medan slavar som kom voodoo inte. Santeria, jämfört med voodoo, använder en hel del djuroffer, ibland på en daglig basis, medan i voodoo praktisera sina djuroffer är i mindre skala.

Santeria är inte en officiell religion och mindre populära och välkända jämfört med voodoo som är den officiella religionen i Haiti och har visats i media och populärkultur än felaktigt och i dålig dager. Voodoo är också betraktas som en infödd praxis jämfört med Santeria.

Sammanfattning:

1. Den största skillnaden mellan Santeria och voodoo är den spanska påverkan av Santeria och den franska påverkan av voodoo.
2. 'Santeria' betyder 'sätt eller ära helgon,' främst ett spanskt ord, medan 'voodoo' har en afrikansk etymologin som betyder 'moral.'
3. Santeria är baserad på Yoruba övertygelser medan voodoo är baserat på Fon och tackan övertygelser.
4. Människor som utövar Santeria kallar deras andar 'orishas', medan voodoo utövare kallas samma andar som 'loas' eller 'lagar.'
5. Santeria tror på sju huvud orishas medan voodoo har sina egna tolv huvud loas.
6. Santeria kom förresten av Kuba och Mexiko medan voodoo anlände med Haiti.
7. Santeria påverkas främst av spanska traditioner medan voodoo kommer från den franska och den amerikanska kulturen.
8. människor som utövar Santeria använder en hel del djuroffer medan voodoo bara använder ett sådant förfarande i mindre skala.