Skillnaden mellan Nepal och TibetNepal vs Tibet

Nepal och Tibet är två platser som är ofta misstas för varandra eftersom de ligger mycket nära varandra. En annan likhet mellan Nepal och Tibet är deras anspråk på Mount Everest, den högsta toppen i världen, och den gemensamma historia av att vara en förtryckt land av utländska regel.

Det finns dock skillnader som finns mellan Nepal och Tibet. En av dessa skillnader är i termer av suveränitet. Nepal är en självständig stat. Dess typ av regering är en federal regering som drivs av en president och en premiärminister. Det har varit under inflytande av Indien i sin historiens gång. Nepals huvudstad är Katmandu, och dess flagga är mycket unik eftersom den är en triangulär flagga till skillnad från andra länder.

Nepal anses vara en södra asiatiskt land. Det är nära Indien och Himalaya. Det är nära till Kina på grund av Tibet är en del av Kina. Nepal hus åtta av de tio högsta topparna i världen. Den används ofta som baslägret i bergs expeditioner, främst i form expeditioner i klättra Mount Everest.

Å andra sidan, är Tibet betraktas som en autonom region och en provins i Kina som Taiwan och Hong Kong. Den tibetanska regeringen förekommer i två former, sätta en regering upp av den kinesiska regeringen och en regering i exil, den centrala tibetanska administrationen, ledd av Dalai Lama. Dalai Lama anses vara den andliga och politiska ledare i Tibet. Tibets huvudstad kallas Lhasa.Dessutom är Tibet regionen och den högsta platån på planeten. Det är ofta kallat 'världens tak'.
När det gäller ekonomi och försörjning, både Nepal och Tibet är jordbruk baserade ekonomier. Men det finns ytterligare industri i Nepal liknande tjänster. Tibetanerna har också en försörjning genom att vara nomader eller halvnomader. När det gäller utveckling, är Nepal bevaras som mer utvecklats sedan det har sin egen radio, flygplats och universitet.

Religion och språk är också en plats av skillnader mellan de två länderna. Nepal är mestadels består av hinduer, men det finns stort antal buddhister och muslimer som bor i landet. Tibet har en unik typ av buddhismen kallas tibetanska buddhismen.
Nepalesiska folket talar nepalesiska som sitt primära språk. Det finns också några minoritetsspråk. Engelska talas också av utbildade människor. Samtidigt tibetanska folket talar tibetanska språket och kinesiska på grund av den kinesiska annektering.

Sammanfattning:
1. Både Nepal och Tibet ligger nära Himalaya, och båda hävdar Mount Everest och Himalaya som en del av sitt territorium. En annan likhet förekommer i den typ av ekonomi och samma delar av förtryck i deras historier.
2. Nepals huvudstad är Kathmandu medan Tibets huvudstad kallas Lhasa. Nepal är också känd för den unika formen av dess flagga. Tibet har också sin egen flagga.
3. En annan fråga om skillnaden är suveränitet. Nepal är en självständig stat med en federal regering i spetsen. Samtidigt är Tibet klassas som en autonom region eller en kinesisk provins. Nepal har en form av regering medan Nepal har två, en regering på plats av den kinesiska regeringen och en regering i exil under ledning av den landsflyktige Dalai Lama.
4. Nepal anses vara en mer utvecklad plats jämfört med Tibern. Den har sin egen flygplats, radio och universitet.