Skillnaden mellan Tibet och Kina 

Tibet vs Kina

Tibet och Kina är ofta misstas för varandra av goda skäl C de är varje del av den andra. Dessutom är båda belägna i östra Asien. Trots denna förvirring, finns det fortfarande många skillnader mellan de två platserna.

Tibet är en före detta självständig nation med huvudstad Lhasa. Från 1965 fram till idag, har Tibet varit en del av Kina, formellt som en av Kinas 's autonoma regioner. Kina, å andra sidan, är en självständig nation, med Peking som huvudstad.

Tibet och Kina har en lång relation och en lång historia med varandra. Vid ett tillfälle i sin historia, blev Tibet en del av Kina. Senare skulle Tibet återfå självständighet. År 1950, 'attacke regering och besegrade Tibet för att få en strategisk gräns i Asien. Tibet' Kinas politiska och andliga ledare, Dalai Lama, tvingades i exil. Som en del av Kina 'nya territorier, var Tibet enligt regeln om Kina och dess regering.

China 'formella namn är folket' Republiken Kina och Tibet är känd som den tibetanska autonoma regionen People 'Republiken Kina. Tibet har en officiell regering som den delar med Kina C den kinesiska regeringen. Men Tibet har också en regering i exil, under ledning av sin exil ledare, Dalai Lama. Denna regering kallas centrala tibetanska myndigheten och är baserat i Indien.

Kina har 23 provinser, tre kommuner och fem autonoma regioner. Tibet är en av de autonoma regionerna. Det har en stor omfattning av mark som omfattar olika landformer, inklusive tre höjder. Den högsta höjden i Tibet är den högsta platån och den högsta punkten i världen, Mount Everest.

Kina är också en raser tillstånd, med olika etniska grupper som lever i dess gränser. Tibetanerna är men en av dessa etniska grupper. Den mest framträdande etniska gruppen är den Han Kina som innefattar majoriteten av befolkningen. I Tibet, de flesta människor är tibetaner med en handfull kinesiska.

Kineserna anses vara största befolkningen i världen. Politiskt är tibetanerna anses kinesiska och en del av den kinesiska befolkningen. Men när det gäller etnicitet, det kinesiska folket fler än det tibetanska folket.

På grund av sin raser status, det finns många språk som talas i Kina. Det finns fyra stora språkliga familjer sex kinesiska dialekter och 41 minoritetsspråk. Tibetanska ingår i minoritetsspråken och talat huvudsakligen i Tibet.Transport är också en stor skillnad mellan de två. Kina har många former av transport med många vägar, 16 portar, tre flygfält och olika järnvägar. Tibet, däremot använder bara vägar och järnvägar för resor.

Sammanfattning:

Tibet och Kina delar samma plats (Östasien) och samma officiella regerings C kinesiska kommunist regeringen.


Tibet är en del av Kina och är en av de autonoma regionerna. Det var tidigare en självständig nation fram till 1950-talet. Kina är ett självständigt land med sin egen regering som sträcker sig över fastlandet och dess andra territorier, inklusive Tibet, Hong Kong och andra.


Officiellt är Tibet en del av Kina 's regering. Det har emellertid en regering i exil, kallas den centrala tibetanska myndigheten. Denna regering leds av Dalai Lama, den landsförvisade ledaren för Tibet i Indien.


Den kinesiska befolkningen överstiger Tibet 's och dess land omfattning är större. Kina värd flera etniska grupper medan Tibet bara värd en viss etnisk grupp C tibetanerna. Tibetaner är en del av den kinesiska befolkningen. Majoriteten av den kinesiska befolkningen är hankineser.


På grund av flera etniska grupper, har den kinesiska nationen flera språk som omfattar 4four språkliga familjer sex kinesiska dialekter och 41 minoritetsspråk. Det officiella språket i Kina är mandarin. Tibet håller tibetanska språket samtidigt anta det kinesiska språket för kommunikation.


Kina använder många transportmedel inklusive järnvägar, vägar, hamnar, flygplatser och flygfält. Samtidigt använder Tibet vägar och järnvägar som sin viktigaste formen av transport.