Skillnaden mellan Cebuano och VisayanCebuano vs Visayan

Både 'Visayan' och 'Cebuano' är adjektiv som används för att beskriva vissa etniska människor i Filippinerna och det språk som de använder för att kommunicera.

Visayan är ett adjektiv som refererar till de människor som bor i Visayan regionen, den näst största massan av mark i Filippinerna. Visayan, som en beskrivande substantiv, hänvisar till samling människor och språk som talas i det aktuella området som sitt modersmål. Etniska grupper och språk som ingår i Visayan är i vanliga termer, så kallade bisaya på det lokala språket.

De Visayas innefatta olika öar som Bacolod, Iloilo, och Roxas, Antik, Aklan, Capiz, Romblon, Samar och Leyte. Det är hem för Visayan människor som består av olika etniska människor som Cebuano, hiligaynon eller Ilonggo, Aklanon, Capiznon, Kinaray-a, Bantoanon, Romblomanon, Cuyonon, Waray, Surigaonon, Butuanon, Tausug, etc. De flesta av Visayas är katolik eftersom det är också den första plats där västerlänningar (särskilt den spanska) etablerade kristendomen inte bara i landet, men i den asiatiska regionen.

Visayan språk är en del av den centrala filippinska språket, som också innehåller tagalog och Bicol. Gruppen består av 30 språk dividerat med 5 underfamiljer. Dessa underfamiljer innefattar: Asi, Cebuano, Suriganos, mellersta och västra Visayas, och Tausug.

Å andra sidan, är Cebuano ett specifikt namn för ett folk och ett språk i Visayan regionen. De Cebuano människor är de som i första hand bor i provinsen Cebu. Men det är också tillämplig på en person som kommer från denna specifika provins eller har en uråldrig bakgrund som kan spåras tillbaka till denna specifika etniska grupp. Folket är kända för sin gästfrihet och, liksom de flesta andra filippinare, som fromma filippiner.Cebuanos tala främst Cebuano men har även möjlighet att samtala väl på engelska och tagalog. Cebuano, som ett språk, är en del av Visayan språk som en av sina underfamiljer och som en av de mest talas i Visayan regionen. Det anses vara den mest framstående språk som talas i Cebu, Bohol, Negros Oriental och Occidental, Samar och Masbate.

Liksom tagalog och filippinska är Cebuano också starkt påverkad av det spanska språket när Filippinerna var under spanskt styre. Språket hade ursprungligen tre vokaler men lagt till en annan två som ett resultat av påverkan och förändringar i alfabetet.

Cebuano är också känd som Sugbuhanon eller Sinugbuhanon. Språket har två standarder, den traditionella bisaya och moderna Tamdanan.
Avseende klassificeringen av språken, både Visayan och Cebuano tillhör Austronesian språkfamiljen och även klassificeras enligt den västerländska eller indonesiska grupp och Centralfilippinska språk. Austronesian språkfamiljen är tidigare känt som Malayo-polynesiska språkfamiljen.

Sammanfattning:

1. Visayan språk och Cebuano är båda etiketter för specifika personer och språk som bor och talas i den Visayas regionen i Filippinerna.
2. 'Visayan' betraktas som en generisk term, medan 'Cebuano' betraktas som en specifik term eller beskrivning.
3. Båda termer härleddes från en plats. Visayan härleds från Visayas, den andra regionen av Filippinerna, medan Cebuano kom från provinsen Cebu, en del av den visayan regionen.
4. Visayan människor består av olika etniska grupper som: Ilongos, Waray, Cebuano, hiligaynon, Romblomanon, Tausug och andra etniska grupper som finns i regionen. De Cebuano människor är bara en av dessa etniska grupper. Vissa Visayan och Cebuano egenskaper kan vara likartade.