Skillnaden mellan El Nino och La NinaEl Ni? O vs La Ni? En

När temperaturen blir riktigt varm, trodde en del att det är den globala uppvärmningen, men det är inte riktigt. Det är den ökända El Ni? O. El Ni? O är en Southern Oscillation, ett fenomen där den östra centrala Stilla havet blir riktigt varmt. Ibland El Ni? O bara kallas ENSO eller El Ni? O Southern Oscillation. Termen El Ni? O var för att hedra Jesusbarnet, eftersom uppvärmningen är vanligtvis på all time high under december. Denna typ av fenomen har en stor inverkan på väderförhållandena över hela världen.

Men El Ni? O kom inte ensam, efter El Ni? O sin lillasyster, La Ni? A, kommer runt också. La Ni? A är också en Southern Oscillation. Denna gång är det den kalla avsnittet av Oscillation fenomen. La Ni? A är motsvarigheten till ENSO. Även om dessa två är båda temperaturförändringar, dessa två har så många skillnader.

Under tiden för besöket av dessa syskon fenomen, de utlösa förödelse över Stilla havet till kostnaden för Sydamerika hävdar tusentals liv, förstör hundratals hem och orsaka skador på en hel del grödor och egenskaper. Orkaner och översvämningar kom tillsammans med La Ni? A och torka och torra marker kom med El Ni? O. Vissa människor förväxlar de två namnen. Här är ett tips att veta vilken som är vilken. El Ni? O betyder 'liten pojke' det är den varma episod, medan ett medel 'liten flicka' den kalla episoden La Ni?.

Nu skilja syskon, här är mer fakta för att hjälpa dig att förstå bättre. El Ni? O är när havet temperaturen i Stilla havet till Sydamerikas kust stiger till .5 grader Celsius och ibland ännu högre. Detta fenomen inträffar vartannat till sju år.

Det finns tillfällen då det är omedelbart följt av syster La Ni? A, men inte hela tiden. La Ni? A är exakt El Ni? O 's motsatta. La Ni? A är kall episod. Den viktigaste La Ni? En var under hösten 2000. EL Ni? o var störst under 1997-1998.

Fram till nu, har forskarna fortfarande argumentera om vad som egentligen orsakar dessa företeelser. Det finns fortfarande ingen konkret förklaring till varför dessa betydande förändringar i temperatur sker. Det finns andra som hävdar att det är på grund av ökningarna i västra passadvindarna, det finns också andra teorier som anger att det kan vara på grund av det kokande vattnet i ekvatorn som nu sprider mot havet. En annan en berättar att rörelsen hos atmosfären påverkar vattnet i havet som gör det värma upp, precis som hur motorn värms upp när de revved upp.SAMMANFATTNING:

1.

El Ni? O hänvisar till den varma episoden av svängningsfenomen, medan La Ni? A är kall episod.
2.

El Ni? O betyder liten pojke medan La Ni? En betyder liten flicka.
3.

El Ni? O händer var två till sju år, medan La Ni? En kan eller inte kan följa det efter.
4.