Skillnaden mellan Sudan och södra SudanSudan? vs södra Sudan

Sudan och södra Sudan har många politiska frågor som skiljer dem. Många av oss är verkligen förvirrad om Sudan och södra Sudan är två länder eller ett enda land. De kommer att vara två olika länder under 2011 med södra Sudan separera från fastlandet.

Sudan är det största landet i Afrika. Den har en lång historia som har bevittnat två inbördeskrig. Den första inbördeskrig fortsatte under 17 långa år mellan 1955 och 1972. Den andra inbördeskrig startade 1983 och varade fram till 2005. De inbördeskrig var huvudsakligen baserade på ekonomiska, etniska och religiösa skillnader. Den andra inbördeskrig tog slut efter den sudanesiska regeringen ingått ett avtal med rebellerna i den södra regionen.

De sydsudanesiska folket kämpade ett krig mot regeringen för ett självständigt land. Sydsudan kommer sannolikt att meddelas ett självständigt land i 2011. Även om vissa politiker hävdar att landet inte bör separeras, de politiska ledarna i södra Sudan är emot ett enat, demokratiskt och sekulärt Sudan.

När man talar om religiösa övertygelser, människorna i södra Sudan är kristna medan människorna i Sudan inte.

Sudan är en del av FN sedan 1956, medan södra Sudan är ännu inte blivit en del av det.Sudan gränsar i norr av Egypten, nordost av Röda havet, i öster av Etiopien och Eritrea, sydöst av Uganda och Kenya, sydväst av Centralafrikanska republiken och Demokratiska republiken Kongo, väster av Tchad och nordöstra Libyen.

Södra Sudan, som namnet betyder, är mot den södra delen av landet. På östra är det gränsar till Etiopien, i söder av Uganda, Kenya och Demokratiska republiken Kongo, i väster av Centralafrikanska republiken.

Khartoum är huvudstad i Sudan, och Juba kommer att bli huvudstad i södra Sudan.

Sammanfattning:

Sudan är det största landet i Afrika.
Sudan har bevittnat två inbördeskrig. Den första inbördeskrig hände för 17 år mellan 1955 och 1972. Den andra inbördeskrig startade 1983 och varade fram till 2005.
När man talar om religiösa övertygelser, människorna i södra Sudan är kristna medan människorna i Sudan inte.
Sudan är en del av FN sedan 1956, medan södra Sudan är ännu inte blivit en del av det.