Skillnaden mellan MBA och PGDMMBA vs PGDM

Det är ett faktum att en person som har utbildats eller gått till college har fler arbetstillfällen än de som inte gjorde det. Föräldrar förbereda sina barn för detta och skicka sina barn till de bästa skolorna och högskolor. En av de fält som lockar en hel del intresse är ledning eller företagsekonomi.

En kurs i ledningen eller företagsekonomi körs vanligtvis i fyra år och examen kan sedan börja leta efter ett jobb inom näringslivet eller annan industri. Andra väljer att främja sina studier för att få fler poäng med arbetsgivare. De skulle strävar efter att få en Master of Business Administration (MBA) examen eller en Post Graduate Diploma in Management (PGDM).

Dessa två är Post Graduate banor som har likheter men skiljer sig mycket från varandra.

MBA
Master of Business Administration infördes först i slutet av 19-talet. Det framgick av behovet av amerikanska företag för vetenskapliga metoder för hantering, under industrialiseringen av Amerikas förenta stater.

En kurs i MBA är utformad för att introducera studenterna till olika aspekter av verksamheten. Den innehåller kurser inom redovisning, ekonomi, finans, management, marknadsföring och mänskliga resurser.

En MBA är en två års studier och har flera olika typer:

. Heltid, kräver 2 år och har 4 månader sommaruppehållet.
. Accelerated, har mer intensiva studier och examination scheman och kräver 2 år men har bara 10 dagar semester.
. Deltid, för yrkesverksamma med klasser efter ordinarie kontorstid och helger bara.
. Executive MBA för chefer och chefer som också kräver 2 års studier.
. Distansutbildning MBA, erbjuder off campus klasser, genom korrespondens och video eller online / offline datakurser.
. Dubbla MBA, erbjuder både en kandidat 's examen och en MBA tänkt att hjälpa till att spara tid och pengar.Endast universitet eller institut som är anslutna till universitet kan erbjuda MBA kurser, de som inte gör det, kan bara erbjuda PGDM.

PGDM

Post Graduate Diploma in Management erbjöds först i Storbritannien och kräver ett års heltidsstudier eller tre års deltidsstudier. Det var ursprungligen avsedd för General Managers men senare vänder sig till andra yrkesgrupper samt.

PGDM fokuserar mer på olika industrikrav. Det utformat sin läroplan enligt dessa krav, för att göra det mer anpassat till kraven från industrin. Med en PGDM är en student säker på en plats i ett bra företag efter examen.

Det skiljer sig mycket från en MBA i både innehåll och akademisk djup. Det är inte så korrekt accepteras i handel, industri och företag som en MBA.

Sammanfattning

1. MBA har ett annat innehåll än PGDM.
2. MBA är djupare akademiskt än en PGDM.
3. MBA är utformad för att utbilda studenter på olika aspekter av näringslivet som ekonomi, finans, redovisning, marknadsföring, mänskliga resurser och förvaltning, medan PGDM är utformad för att fokusera på industrins behov eller företag.