Skillnaden mellan brutto- och finmotorikBrutto vs finmotorik

En motorisk är nödvändigt för en individ så att han kan utnyttja sina muskler på ett effektivt sätt i en målinriktat tillvägagångssätt. Dock kommer motorik kraftigt variera på en väl fungerande hjärnan, leder, skelett, och alldeles särskilt, nervsystemet. Ofta är motorik lärt under hela livet, men kan påverkas i hög grad med funktionshinder. Det måste finnas en effektiv motor utveckling. Det skulle finnas utveckling i rörelsen och samordning av ett 's lemmar. Inte bara det, det skulle vara utveckling av styrka, balans och uppfattningsförmåga. Motorik är indelade i två typer, nämligen grovmotorik och finmotorik . skillnaderna i båda kommer att diskuteras vidare i den här artikeln.

Per definition, grovmotorik är kunskaper som lärs ut och förvärvas när en person var fortfarande ett barn fram till tidig barndom som är en del av en individ 's motorutveckling. När ett barn fyller två, kommer han att kunna stå upp , gå och springa, och gå uppför trapporna. är Dessa färdigheter utvecklas under tidig barndom och kommer att fortsätta att styras genom åren av utveckling in i vuxenlivet. det är säkert att säga att brutto rörelser kommer från en stor grupp av muskler och hela kroppen rörelse. Finmotorik skulle avser samordning av muskelrörelser i kroppen som ögonen, tår, fingrar, och sådant. det gör att man kan skriva, greppa små föremål, och fäst kläder. Finmotorik skulle öka en ' styrka, finmotorik, och skicklighet i händerna.

Både fina och grovmotorik kan bedömas. Du kan ta ditt barn till en terapeut så att han kan köra ditt barn 's specifika bruttomotortester. Han kommer att använda en Peabody Motor skala, mest känd som en folktandvården-2. Ditt barn skulle behöva stå upp på uppdrag av terapeut. Detta för att bedöma hennes stationärt läge som kräver henne att ta en 30-post test som skulle bedöma hennes förflyttning också. Spädbarn kan lyfta sina huvuden upp och så småningom sitta upprätt. Ditt barn skulle då behöva krypa, stå och gå . Detta är bedömningen av ditt barns 'förmåga att röra sig med någon hjälp som resten av normen för hans / hennes ålder. Allt du behöver göra är att samarbeta med din terapeut som han bedömer ditt barn 's objekt manipulation. Dessutom kommer han kontrollerar ditt barn' s förmåga att kasta, fånga, och sparka en boll. Slutligen kommer han att göra en visuell motor insiktsfull förmåga testet. Bedöma ett barn 's finmotoriken bäst kontrolleras när han är i skolan. Du kan be honom att plocka upp föremål och sätta dem i containrar. Objekt kan vara knappar, sugrör, kulor, och block. Dessa poster kan placeras i muggar , burkar, lådor och koppar. Säg ditt barn att stapla blocken, och detta kommer att hjälpa dig att avgöra hans finmotorik kapacitet. Därefter kontrollera sin twist manipulation. Be honom att öppna olika krukor framför honom och berätta för honom att skruva på locken igen. Slutligen, be ditt barn att knäppa skjortan eller knyta sina skosnören.Visserligen brutto och finmotorik är avgörande för den fysiska och mentala utveckling av ett barn. Vad du kan göra är att förbättra dessa motorik genom att införliva aktiviteter i sitt liv. Finmotorik kan utvecklas genom att ge honom ett papper och kritor. Detta kommer att öka fingerfärdighet hans händer. Välj aktiviteter som kan hålla händerna upptagna. När det gäller grovmotorik, kan du låta ditt barn att leka utomhus med sin boll. En annan bra aktivitet skulle vara att ta honom till parken och leka på lekplatsen precis som de andra barnen.

Sammanfattning:

1. motorik är uppdelade i grovmotorik och finmotorik.
2. grovmotorik utvecklas under linda medan finmotoriken utvecklas under förskoleåldern.
3. grovmotorik kan bedömas av folktandvården-2 medan finmotorik kan kontrolleras genom att sätta saker på en specifik behållare och twist manipulation.