Skillnaden mellan IDEA och Sec. 504IDEA vs Sec. 504

Föräldrar som har barn med funktionshinder i deras familj kan ha hört talas om speciella utbildningsprogram i namn av IDEA och avsnitt 504. Dessa två program har olika egenskaper i sitt syfte eller reglering, tjänster, definition av funktionshinder, och krav på utvärdering.

Som en lag om medborgerliga rättigheter, Sec. 504 syftade till att avskräcka diskriminering i offentliga institutioner. IDEA tjänar ett annat syfte, och det är att se till att offentliga institutioner kan ge FAPE eller gratis lämplig offentlig utbildning till elever med funktionshinder som omfattas av åtminstone en av de markerade kategorierna enligt lagar.

För det andra, Sec. 504 är mer på att göra själva institutionen anpassa sig till närvaron av dessa elever med funktionshinder. Som sådan ska skolan kunna ge sina funktionshindrade studenter den lämpligaste typen av utbildning eller boende. De är inte på något sätt tillsagd att ge mer än vad de ger till normala studenter. Å andra sidan, har IDEA sina tjänster utvecklats kring de särskilda behoven hos de elever med funktionshinder. Detta IEP, eller Individualiserad Education Program, görs genom att först utvärdera eleven 'nuvarande behov. Det finns även vissa ytterligare särskilda IEP diskussioner gjort till eleven. I slutändan de utbildningstjänster inom ramen för IDEA inkluderar terapier och andra former av undervisning som är inte omedelbart tillgängliga för vanliga elever.

Dessutom, Sec. 504 är bredare tillämpningsområde för att definiera begreppet 'funktionshinder'. Som ett resultat, varje student med psykiska eller fysiska handikapp som allvarligt påverkar hans eller hennes funktion i livet kan vara inskrivna i Sec. 504. Patienter som lider av ADHD, PTB, AIDS, och Tourettes 'syndrom, bland andra är berättigade till Sec. 504. Däremot IDEA är mer specifik eftersom det omfattar endast elever med funktionshinder vars villkor faller under 13 vissa i förväg bestämda diagnoser. Men vissa stater i USA formulera sina egna kriterier. Men först måste den vederbörligen samtyckt till vid Department of Education.Även om båda Sec. 504 och IDEA behöver utvärdering för att fastställa service berättigande, de utvärderingar av de senare är mer omfattande eller bredare jämfört med Sec. 504 's utvärderingar. Detta är troligen på grund av komplexiteten i den lärande' s individualiserade behov i IDEA-programmet. Detta skiljer sig mycket från de enklare utvärderingar som gjorts i Sec. 504 där det kan vara så enkelt som att administrera en prestation bedömning plus en klinisk diagnos från en kvalificerad läkare.

Sammanfattning:

1 sekund. 504 syftar till att kontrollera eller stoppa diskriminering av studenter med funktionshinder offentliga institutioner medan IDEA skapar en speciell typ av utbildning (FAPE) till samma elever.
2. De tjänster som erbjuds i Sec. 504 bör endast vara lämpligt nog att elever med funktionshinder i motsats till de tjänster i IDEA där de är individuellt och ges ytterligare terapier som inte ges till normala elever.
3. Sec. 504 har en bredare definition av 'funktionshinder' i motsats till IDEA 's kriterier begränsade integration.