Skillnaden mellan Skam och förlägenhetSynd vs förlägenhet

Ordet skam tros ha kommit från en gammal ord som betyder 'att täcka'. Följaktligen skam betyder bokstavligen 'täcker sig själv'. Det är en mänsklig känsla som är nästan bortom en 'kontroll. Att vara medveten eller medvetna om tillståndet av skam är känd som att ha en' känsla av skam '. Detta kan vara en direkt följd av den skamliga erfarenhet eller en pinsam situation eller skam . Externa faktorer som människor kan också utöva skam om någon oberoende av vem 's vara medveten om det eller inte. I en mer vanligt scenario, kan ett tillstånd av skam tilldelas någon, som är känd som 'på skam', genom åtgärder eller tala. Även 'med skam' betyder inte att vara medveten om tillståndet i skam, utan det innebär att ha viss återhållsamhet mot orsaka skam eller brott till andra och har ingen skam i grunden inte har någon begränsning i shaming eller kränka andra.

Förlägenhet är en känsla som man går igenom när han tror vissa åtgärder av hans är inte socialt passande. Det innebär en viss grad av förlust av värdighet, beroende på situationen. Förlägenhet och skam är mycket lika, men det finns två distinkta funktioner; skam kan uppstå från en enskild handling endast känt till sig själv medan 'är inte fallet med en förlägenhet. Dessutom är förlägenhet till följd av en handling som inte kan vara socialt passande även om det' är inte moraliskt fel.

Många situationer kan leda till skam och förlägenhet. Till skillnad från skam, är pinsamt inte alltid själv orsakat men skam är nästan alltid själv orsakat, med undantag för situationer där det är externt 'tilldelad'. Förlägenhet kan vara en mycket personlig känsla, som hänför sig till någon 'personlighet som i fall som endast kan vara ett resultat av oönskad uppmärksamhet eller alldeles för mycket av det, i någon' s privata angelägenheter.Det är också möjligt att känna skam och generad samtidigt, särskilt i situationer till exempel där man fångas ger falsk information eller ljuga om en känd sanning. Men i situationer där ett misstag klart gjort det 'är ingen skam, men bara genant. Det är genant i vissa kulturer ses naken eller halv naken men också inte nödvändigtvis leda till skam. Vissa personligheter särskilt de som är perfektion, kan ha en påverkas mentalt tillstånd på grund av en extrem rädsla för förlägenhet.

Sammanfattning
1. Skam är en följd av vissa socialt oacceptabelt handling medan förlägenhet härrör från ett socialt opassande handling som inte kan vara moraliskt fel.
2. Skam är inte beroende av någon 'personlighet medan förlägenhet kan bero på personlighetsdrag, som människor som är mycket bevakade om deras personliga liv.