Skillnaden mellan experimentell och teoretisk sannolikhetsExperimentell vs Teoretisk Sannolikhet

Låt 's erkänna att inte alla människor älskar math. Vi tycker alltid att geeken människor bara älskar matematik plus vetenskap. Beräkningar och formler kan alltid förstöra våra prov således flunking är oundviklig.

I statistiken är beräkningar inte bara behövs, men du är också skyldiga att tolka data som du har beräknat. Statistik kan vara en rolig ämne beroende på din lärare eller professor. Han eller hon kan lära ämnet med lätthet. Om läraren är en skräck, kommer det att bli svårare för dig att lära.

En del av statistiken är förståelsen av sannolikhet. Sannolikhet kan summeras till ett ord. Ordet är en slump. Sannolikhet kan användas i samhällsvetenskap ämnen som ekonomi, sociologi, plus i beteendevetenskap och medicin.

Två komponenter av sannolikhet är experimentell sannolikhet och teoretisk sannolikhet. Båda har stora skillnader, naturligtvis, som namnet antyder.

Med experimentell sannolikhet är den person som är intresserad av att hitta förhållandet mellan resultat av antalet försök eller rättegång. Till exempel, Brad Pitt vänt ett mynt fem gånger. Han fick tre huvuden och två svansar på dessa fem försök. Om frågade vad den experimentella sannolikheten att få huvuden är, bör svaret på Brad Pitt är tre av fem.Å andra sidan, med teoretisk sannolikhet, är den person som är intresserad av förhållandet mellan den önskade eller positivt resultat i samband med det möjliga resultatet. Detta är skrivet som ett förhållande (t ex 1: 3 eller läsas som en är att 3). Till exempel, har Angelina Jolie satt tio bitar av choklad i en burk med följande nummer: fem vit choklad, tre mörk choklad och två hasselnöt choklad. Eftersom hennes favorit choklad är hasselnöts choklad, vad är den teoretiska sannolikheten att hon kommer att få en hasselnöt choklad? Svaret är 2:10 eller två hasselnöt choklad över tio choklad. I enklaste form är det en är till fem.

Experimentell sannolikhet används ofta i medicinsk och vetenskaplig forskning. Det kan också användas i socioekonomisk forskning. Teoretisk sannolikhet används också i viss forskning och företag.

Sammanfattning:

1. Experimentella sannolikhets mäter förhållandet av utfall mot försök medan teoretiska sannolikhets mäter gynnsamma eller önskade resultatet mot det möjliga resultatet.