Skillnaden mellan ligament och senorLigament vs senor

Såvitt vi kan minnas, det finns 206 ben i vår kropp som består av rörliga och icke-rörliga ben. Dessa ben är ytterligare reduceras till speciella delar som stöd i att hålla det upp och hjälpa under rörelse.

Två av dessa strukturer som stöd i rörelse och fastsättning av ben till andra strukturer är ledband och senor. Människor ibland förväxla dessa ord. Så för att underlätta för alla, ska vi skilja de två orden.

Ett ligament är en fibrös struktur som förbinder ben till ben. Senor, å andra sidan, håller ben till muskler. Det är faktiskt den största skillnaden.

Ligament är faktiskt fibrösa strukturer som är starka och långvariga som i sin tur hålla båda benen ihop väl. Dessa i sin tur hjälp vid stabilisering av strukturerna för lederna. Ligament är elastiska strukturer i naturen. De kan förlänga och sträckas vilket gör dem mycket flexibel. Innan idrottare, tyngdlyftare och dansare utföra sina uppgifter, de behöver göra stretching för att förhindra skador på sina ben och ligament.

Senor är också fibrösa strukturer. Dessa är också flexibla och hårda. De gör det möjligt för rörelsen av ben och muskler genom att agera som en medlare och förbindelse av båda strukturerna. Dessa gör att ben och muskler arbetar i samordning som de håller både strukturer tillsammans väl.En av de bästa exemplen på en sena är hälsenan. Denna typ av sena ansluter vadmuskeln till hälen.

Ligament kan majorly delas in i tre klassificeringar, nämligen; peritoneala ligament, artikulära ligament och fetala rest ligament. Peritoneala ligament bildar slemhinnan i bukhålan via dess bindvävsstrukturer. Artikulära ligament ansluta ben mot ben strukturer. De ansluter strukturerna för att bilda fogarna. Slutligen fetala rest ligament är strukturer som finns, eftersom att vara ett foster. Så småningom dessa strukturer utvecklas till vävnader som de av ligament.

Skador som kan uppstå för ligament inkluderar; stukningar och trasiga ligament, medan skador i samband med senor inkluderar; avulsion, tendinit, och tenosynovit.

Sammanfattning:

1. Ligament ansluta ben till ben medan senor ansluter ben till muskler.
2. Ligament vidare delas in i tre kategorier, medan senor inte har några klassificeringar.
3. Båda ligament och senor är fibrösa strukturer som är flexibla och har tillräckligt med styrka för att hålla strukturerna.