Skillnaden mellan halsbränna och GERDHalsbränna vs GERD

Ibland kanske du har upplevt en distinkt brännande känsla i bröstet strax efter att du har festat på en mycket riklig måltid. Eller kanske när du rapar efter en överdådig glädje du känner den mat du har ätit upphov upp mot bröstet, och sedan du skulle känna den brinnande obehag. Det obehag som den medför kan vara riktigt smärtsamt att ibland kan du också felaktigt tror att du är på väg att få en hjärtattack. Men i en mycket kort tid, kanske du har märkt att smärtan redan vikande och du hellre vill tro att det var bara ett fall av halsbränna eller kanske GERD. I sin tur, du bara låta det passera och försumma den. Så vad som verkligen är halsbränna eller GERD? Är det någon skillnad? Tja, definitivt det finns några skillnader i dessa två villkor, och kanske du bör känna till dem så att de inte förväxlas när du upplever dem själv.

Halsbränna är den brännande känslan att människor känner oftast efter att ha ätit en stor mängd. Halsbränna inträffar på den övre delen av matsmältningssystemet, som speciellt händer mellan de övre delarna av buken till den undre delen av bröstkorgen. Också i många tillfällen, kan halsbränna gå upp i halsen. Uppgiften om halsbränna skulle vara en brännande känsla i de områden som ovannämnda.

Detta obehag uppstår när flödet av syror från magen går tillbaka till matstrupen. Eftersom matstrupen inte har ett skyddande slem membran som skyddar den från sura innehållet, till skillnad från magen, det finns definitiv smärta eller obehag när syror eller enzymer från magsäcken strömma tillbaka in i matstrupen. Som de syror och enzymer från magen gå tillbaka in i matstrupen, blir det yttre lagret av matstrupen irriterad och, i sin tur, kan svälla. Det är där smärtan känns igen, och det är där GERD kommer in i bilden. De flesta människor tror att halsbränna är fortfarande densamma som GERD när i själva verket, halsbränna är bara ett symptom på GERD.

GERD är en förkortning för den medicinska termen gastroesofageal refluxsjukdom. GERD är den verkliga sjukdom som innebär att flödet baksidan av sura innehållet och enzymer från magen. Också, mest frekvent, flödet tillbaka skulle inkludera ofullständigt smält mat som också har en hög syra och enzyminnehåll. Såsom tidigare nämnts, är halsbränna bara ett symptom på GERD, och GERD fortfarande involverar den brännande känslan från den övre delen av buken upp i bröstet. För att göra det tydligare, är halsbränna den brännande känsla i bröstet medan GERD är den faktiska fenomen där syran rinner tillbaka till matstrupen området. Dessutom kan vi överväga GERD som en trädstammen och halsbränna som en av rötterna. GERD får inte bara innebär att man har symtom på halsbränna, men det kan också vara så att en person kan uppleva symptom, såsom refluxesofagit eller kanske diafragmabråck. Men oavsett om du har halsbränna eller GERD, bör du kontakta en läkare omedelbart för att bli av obehag till följd av dessa villkor.SAMMANFATTNING:

1. Halsbränna är ett symptom medan GERD är en sjukdom.

2. Halsbränna är smärtan medan GERD är ett återflöde av syra till de drabbade områdena.