Skillnaden mellan en Människans matsmältningsorgan och en råtta MatsmältningssystemetMänniskans matsmältningsorgan vs Rat Matsmältningssystemet

Alla vi behöver mat för att överleva. Mat är en grundläggande förutsättning att alla levande varelser måste ta in regelbundet, för att få tillräcklig mängd av energi och näringsämnen för att fortsätta leva. Vår mat genomgår en unik process tills det blir näring och energi för användning. Detta görs genom matsmältningssystemet.

Matsmältningssystemet är som en lång, avlångt rör. Detta är hur processen för matsmältningen sker. Livsmedel går in i munnen, tuggas och sedan sväljas för att mjukas upp mer i magen, som förberedelse för digestion och absorption. I magen, kommer det tuggas livsmedel i kontakt med magsafterna som innehåller vissa enzymer som verkar på olika typer av mat. Kom ihåg dock att ca 10% nedbrytning sker i magen. Efteråt, maten går in i tunntarmen där de flesta av matsmältningen inträffa.

Den första delen av tunntarmen har öppningar eller kanaler från olika sekretoriska organ, såsom gallblåsan och bukspottkörteln. Dessa organ producerar andra enzymer och vätskor som hjälper upplösa de andra komponenterna i livsmedel, till exempel, är galla frisätts från levern till gallblåsan för lagring. När fettet tas in, gallan ut i tunntarmen för att lösa fettet i små delar. Efter att det mesta av vattnet absorberas, är det återstående förvandlas till avfall och går in i tjocktarmen för vidare vattenabsorption, tills sådan tid att den frigörs utanför.

Människan har inte några särskilda avdelningar i matsmältningssystemet, eftersom vi betraktas som allätare, vilket innebär att vi kan äta både kött och grönsaker eller fruktplantor. Detta innebär att alla stödorgan i vår kropp har en speciell funktion att utföra för vår kropp.

Nu när du har de viktigaste punkterna om människans matsmältning, måste du veta att människor har stora skillnader i strukturen i matsmältningssystemet med andra djur, till exempel en råtta.

En råtta matsmältningssystemet har 2 stora skillnader med den hos en människa. Först, behöver råttor inte en gallblåsan. Detta beror på att de sällan ta in stora mängder av fet mat, och därigenom, vilket gör en gallblåsa värdelös. Vidare råttor har en förstorad tjocktarm, nämligen cekum. Detta hjälper dem jäsa kornen och fröna de tar i, genom hjälp av bakterier inne därmed bryta ned cellulosa till näringsämnen.Du kan läsa mer om detta ämne, eftersom denna artikel ger endast grundläggande information.

Sammanfattning:

1. matsmältningssystemet är en viktig komponent för produktion och utvinning av näringsämnen i den mat vi äter energi.

2. En människa 's matsmältningssystem liknas vid ett långsträckt rör, med olika delar som har viktiga roller att spela i smälta eller absorbera mat.