Skillnaden mellan afasi och ApraxiaAfasi vs. Apraxi

Dåliga saker händer även de bästa av människor; till människor som don 't förtjänar det. Ta till exempel hjärnskador. Ingen vill höra nyheter som kan ha någon form av hjärnskada.

I själva verket är någon form av hjärnskada ingen liten sak. Hjärnan är det viktigaste organet i människokroppen och anatomiskt, spelar den mycket avgörande roll för att säkerställa att kroppen fungerar. Det är 'supervisor' som befaller varje annat organ att fungera korrekt, även när du sover. Men med skador på vissa delar av hjärnan, är din totala kropp fungerar i fara.

Ta till exempel storhjärnan skada. Storhjärnan upptar 85% av hjärnan som gör det den största delen. På grund av sin tunga, bär det ut större delen av hjärnan 's uppgifter,.. Det vill säga tron ​​att det är huvudcentralen, det kontor där frivilliga muskler ges tillåtelse eller signaler för att flytta dina fysiska aktiviteter, såsom dans, löpning, lyfta sked och gaffel och öppna munnen för att få mat eller göra ett ljud styrs av ingen annan än storhjärnan.

Det finns många faktorer som hämmar hjärnan och andra delar av hjärnan från att fungera väl. Dessa faktorer inkluderar hjärntumör, stroke eller hjärnskada. Skador på hjärnan kan leda till vad experterna kallar språkstörning och störning i motor planering. Språkstörning kallas afasi, medan sjukdomen i motorplaneringen kallas apraxi. Men don 't bli förvirrad Afasi och apraxi är två olika medicinska termer utan härrör från samma orsak. Hjärnskador Kanske anledningen till de två är ofta förväxlas med varandra eftersom de innebär en person.' Produktion och förståelse språk. För att hjälpa dig bättre skilja mellan de två, här är några fler skillnader.

Afasi, kommer från det grekiska ordet 'aphatos', som betyder 'mållös'. Det är vad experterna identifiera som en språkstörning som orsakas av skador på vänster hjärnhalvan: den Wernicke 's område, Broca' s område, och de nervbanor som kommer mellan dessa områden. Den vänstra hjärnhalvan är där de flesta människor 'förmåga att förstå språket och producera dem hittas. Även om andra människor har sin produktion och förståelse språk på den högra hjärnhalvan, vilket innebär att språkstörning är och kan orsakas av faktorer såsom hjärnskada, hjärntumör, Alzheimer 's och Parkinsons' sjukdom, blödning, migrän, och epilepsi.

Afasi är ytterligare indelad i fyra huvudtyper. Den första av dessa är expressiv afasi där du vet vad du vill säga, men det finns en svårighet att tala eller skriva vad du tänker. Den andra typen av afasi är receptiv afasi där du kan höra vad som sägs och du kan se dem genom dina ögon, men du har svårt att förstå vad det är. Den tredje kategorin är dysnomi där du har svårt att namnge objekt eller med rätt villkor för allt. Slutligen finns det globala afasi där du inte har någon förståelse alls och du kan 't kanal vad du vill säga antingen genom att skriva eller tala.Apraxi kommer från en kombination av de grekiska orden 'praxia' betyder handling, handling eller arbete, och privative en mening utan. Apraxi är i allmänhet en rubbning av motorisk planering som orsakas av skador i storhjärnan. Det kännetecknas av förlusten av din förmåga att utföra och verkställa rörelser. Det finns olika typer av apraxi men den vanligaste är den buccofacial apraxi. Detta resulterar i en oförmåga att utföra ansiktsrörelser såsom hosta, blinka, slickar dina läppar eller ens vissla. Andra typer av apraxi i samband med produktion och uppfattningar språk är: ideomotor apraxi där den sjuke har svårt att utföra rörelser som svar på verbala kommandon och verbal apraxi där den sjuke har svårt att samordna sin mun för att tala.

SAMMANFATTNING:

1.

Afasi och Apraxi är två olika medicinska tillstånd som härrör från skador på vissa delar av hjärnan.
2.

Afasi är en språkstörning medan Apraxi är en störning i motor planering.
3.