Skillnaden mellan ben och broskBen vs Cartilage

Även med bara en liten bakgrund om den normala anatomi och fysiologi av en människa, skulle du ha en uppfattning om skillnaden mellan ett ben och en brosk.

Ben är viktiga delar av kroppen som de tjänar en hel del viktiga funktioner. Främst de skyddar kroppen från någon mekanisk skada eller skada. För det andra fungerar de som kroppen 's ram för att ta form och för att det ska kunna röra sig. Detta gör ben en tuffare anatomisk struktur jämfört med muskler, hud och brosk. Den kanske minst kända funktion av ben är på deras inneboende förmåga för mineral lagring och syntes av blodceller. Ja, ben lagra viktiga mineraler som kalcium och det är ännu platsen för både vita blodkroppar och röda blodkroppar.

Brosk å andra sidan, har det primära syftet att minska friktionen i det gemensamma området. Till exempel, den mänskliga kroppen 's lederna som knäleden har några broskstrukturer som möjliggör en mindre begränsad och en mer flexibel rörelseomfång som friktion minimeras. För andningsorganen, det finns brosk som stöder luftrören och luftstrupen . Ännu viktigare är att det finns broskstrukturer funna i mellan kotorna som fungerar som stötdämpare. för de mer estetiskt syfte, brosk bidra till att upprätthålla den normala form, utseende och flexibiliteten i näsa, öron och många andra ytliga strukturer i den mänskliga kroppen.

När det gäller den faktiska sammansättningen av de två strukturerna är ben gjorda av benvävnad med celler som är specifikt omnämns som ben foder celler, osteoblaster, osteocyter och osteoklaster (celler som ansvarar för benläkning och tillväxt). Brosk är tillverkade av kondroblaster (prekursorceller), en tät nät av elastiska fibrer och kollagen, och kondrocyter. Av naturen, människan brukar börja utveckla brosk först som sedan kommer att mogna till ben.Både ben och brosk har sina egna respektive uppsättningar av sjukdomar om de någonsin blir skadade eller attackeras av främmande inkräktare som bakterier. Några av de välkända bensjukdomar är: osteosarkom, osteogenesis imperfecta, osteomyelit och osteoporos (kanske den mest populära av dem alla). Brosksjukdomar inkluderar costochondritis, akondroplasi och artros.

De två är också klassificeras på olika sätt. Bones är speciellt grupperas baserat på deras utseende eller längd som korta, långa, oregelbundna, platta, sutural och sesamben. Omvänt är brosk klassificeras som elastisk brosk, fibröst brosk och hyalint brosk.

1. Bones är hårdare kroppsstrukturer jämfört med brosk.