Skillnaden mellan Glykogen och glucagonsGlykogen vs glucagons

Glykogener och glucagons är viktiga cirkulerande föreningar i vår kropp. Utan dessa två ämnen, kommer obalanser definitivt inträffa att kroppen systemet i obalans som kan orsaka omedelbar död.

Glykogen är en form av kolhydrater, i synnerhet en form av polysackarid, medan glukagon är ett hormon. Det är en form av peptid från familjen av sekretin, ett annat hormon.

Vilka roller dessa två ämnen i kroppen? Tja, är glykogen en form av lagring av glukos i människor och djur. Glukagon, å andra sidan, påverkar kroppen genom att öka blodkoncentration av socker eller glukos i kroppen som är motsatt effekt av insulin när absorberas i blodomloppet bland diabetiker. Glykogen finns främst i levern och kan också hittas i njurar och muskler men i mindre mängder. Glukagon, å andra sidan, produceras i bukspottkörteln.

Glykogen är i huvudsak en sekundär källa av energi i kroppen förutom att vara en lagringsbehållare. När vi äter, är den mat vi äter bryts ner och syntetiseras som glukagon. Kort sagt, är glukos (livsmedel) bryts ner som glykogen för lagring. Glykogen lagras sedan i levern. När vår kropp behöver bränsle för energiproduktion, är glykogen bryts ner till glukos som ska användas som en form av energi.

Glukagon, å andra sidan, fungerar när blodsockernivån faller som kan bero på hypoglykemi eller livsmedel hunger. Glukagon stimulerar levern. Levern kommer sedan konvertera glykogen till glukos. När detta händer, kommer glukos släppas ut i blodomloppet från levern vilket ökar den cirkulerande socker i kroppen. Å andra sidan, när vi är fulla, tar insulin plats för att sänka det cirkulerande blodet socker. Glukos från maten omvandlas och lagras tillfälligt som glykogen i levern.Glykogen och glukagon är viktiga begrepp i endokrina och metabolism bland medicinska och vetenskap studerande. Detta måste förstås väl för att underlätta viktiga insatser vid fungerar endokrina och ämnesomsättning.

Sammanfattning:

1. Glykogen är en form av socker medan glukagon är ett hormon.

2. Glykogen lagras och syntetiseras i levern medan glukagon produceras i bukspottkörteln.