Skillnaden mellan Zygot och GametZygot vs Gamet

En av de saker som de flesta studenter studerar sedan grundskolan handlar om vetenskapen bakom reproduktion. Redan de elementära betygen får eleverna veta hur saker och ting fungerar, varför sådana saker inträffar, och hur dessa saker kom till liv. Detta diskuteras av läraren med A följt läroplan.

På college, särskilt i medicinska kurser som omvårdnad och medicin, studenter engagera sig i mer djupgående aktiviteter och lärande som de studerar mänsklig reproduktion. Det är i djupet, eftersom det handlar om cellnivå och mer komplicerade terminologi och processer sker. Detta måste tas på allvar, eftersom det 'är en del av deras frågesporter och undersökningar för att slutbetyg. Således är inte misslyckas ett alternativ.

Två av de ord som de kan stöta på är 'gamet' och 'zygot.' Låt oss ta itu med sina meningsskiljaktigheter. 'Zygot' kom från det grekiska ordet 'zygotos' som betyder 'sammanfogade eller spände eller oket.' En zygot definieras som ett enande av två gameter. När detta händer kommer den första etappen av en organism 'utveckling ske. Det är en förutsättning processen i bildandet och utvecklingsstadium ett embryo. Hur en zygot produceras? Först måste det finnas en äggcell från honan och en spermie från en manlig. När samlag är klar, möter spermierna ägget. Således kommer befruktning hända och en zygot produceras från unionen av ägg och spermie. Zygotes innehåller den nödvändiga DNA från både modern och fadern vilket är väsentligt för deras framtida spädbarn.

'Gamet,' på den andra sidan, kom från det grekiska ordet 'könsceller' som betyder 'man' och 'gamet' som betyder 'fru'. En könscell är en cell som förenar med en annan cell under processen för befruktning hos en sexuellt reproduceras organism. Honorna producerade en stor gamet kallas en äggcell medan män producerar en grodyngel liknande gamet kallas en spermie. Gameter innehålla nödvändig genetisk information av det framtida barnet genom DNA. Ordet 'gamet' introducerades av Gregor Mendel som är en österrikisk biolog.

Så, kort sagt, är en zygot som en deg medan könsceller är mjöl och ägg i jämförelse med denna sak. I en enkel sammanhang kommer det inte finnas någon zygot om inga könsceller som förenar. Det är också viktigt för oss att det inte blir någon embryot och framtida foster och sedan spädbarn eller nyfödda om dessa processer inte förekommer.Sammanfattning:

1. En zygot är en cell som består av enhetliga könsceller; ägg och spermie.

2. En gamet är antingen en kvinnlig könscell som kallas en äggcell eller en hangamet kallas en spermie.