Skillnaden mellan adrenalin och noradrenalinEpinefrin Vs Noradrenalin

Adrenalin och noradrenalin är mycket likartade ämnen. De två är nära besläktade hormoner eller signalsubstanser som är nästan identiska kemiskt och strukturellt. I lekman 's villkor är epinefrin annars känd som adrenalin medan noradrenalin är vardagligt tal kallas noradrenalin. Ändå de två har några distinkta funktionella skillnader.

Som nämnts, både epinefrin och norepinehprine är ganska lika eftersom de är under samma grupp av neurotransmittorer benämns som katekolaminer. Att 'är därför de klassificeras som sympatomimetiska medel. Detta innebär att de härmar verkan av det sympatiska nervsystemet. Som ett resultat, de utlösa ökning av hjärtfrekvensen, en större diameter på den bronkiala passagen för att tillåta mer luft att passera genom och på samma gång, vilket minskar mest mag- och urogenitala funktioner när den aktiverats.

Det 'sa liten skillnad på hur de två hormoner påverkar kroppen under' kamp eller flykt 'svar. Under en sådan händelse är mer adrenalin pumpas genom kroppen medan endast ca 20% norepinephrine släpps. Den stora roll spelare tjänar adrenalin att begränsa tinier blodkärl som ligger på njurarna eller levern. Noradrenalin gör annars genom att utvidga nästan hela kroppen 's blodkärl nätverk för att tillföra skelettmuskulaturen med mer blod i tider av stress och syrebrist på cellnivå.

I termer av pyschoactivity är norepinefrin används för att göra psykoaktiva läkemedel som används för att styra depression. Det kan också kombineras med andra kemikalier som serotonin att göra det en effektiv humörstabiliserande. Epinefrin, som ett läkemedel, är mer eller mindre användas som en nödsituation rekuperativ medicin som tjänar till att öka ett 's vitala särskilt när de är mycket ner som när blodtryck och hjärtfrekvens sjunker plötsligt till noll. Notera, noradrenalin kan också användas i denna samma sätt.

Historiskt sett, kliniska register skulle säga att adrenalin är den tidigare hormon som upptäcktes än noradrenalin. Det var runt 1900 när Farbwerke Hoechst lyckades isolera nämnda substans framgångsrikt. Noradrenalin väntade i flera decennier att bli upptäckta.1. Under 'flykt eller kamp' reaktion är mer epinefrin släpps ut i blodomloppet jämfört med noradrenalin.

2. Adrenalin orsakar några blodkärl att sammandra (begränsa) medan noradrenalin i allmänhet orsakar utvidgning av majoriteten av blodkärl en gång släppts.

3. adrenalin upptäcktes mycket tidigare än noradrenalin.