Skillnaden mellan Herniated och Bulging DiscHerniated vs Bulging Disc

Vår ryggrad är en av de mest avgörande och viktiga delar av kroppen som den fungerar som en av de viktigaste källorna till vår andning, rörelse, känsla, och så vidare. Ett avbrott i det skulle förtjäna oss enorm fungerar beroende på hur allvarlig frakturen.

Två av de vanligaste ryggraden problem är diskbråck och svällande skivor. Att ta itu med dessa två viktiga begrepp och se skillnaderna kan hjälpa oss att förstå och uppskatta dessa två spinal problem.

Först, låt oss ta itu med vad skivor. Skivor är som kuddar som fungerar som kuddar i-mellan beniga lagret av vår ryggrad som kallas kotor. Att skivorna sätts sandwiched samman av dessa två ben som verkar för att förhindra friktion från varandra. Dessa skivor är gjorda av hårda brosket som omger det yttre lagret av skivorna. Det inre skiktet av skivorna innehåller en mjuk brosk i mitten. Detta inre skikt ser ut som en gelé som också är inklämd med hjälp av två ben.

Så du redan har en bild av vad en skiva ser ut. Nu är det dags att skilja mellan de två. Svällande skivor uppstår när skivorna som upptar deras utrymme har utökat sin radie från mellan de två ryggkotorna. Således, skiv utbuktningar utanför dess referenspunkt där det normalt skulle vara på plats. Bara föreställa sig en burgare bulle som är för stor för sin bulle. Det är vad en utbuktning skiva ser ut. Skiktet av den skiva som buktar är det yttre hårdare brosk. Utbuktande skivor sägs vara normal. Det anses som en del av åldrandet. Det kan ses i en MRI i varje människa oavsett om de är unga eller gamla.Diskbråck, å andra sidan, uppstår när det yttre skiktet av skiv raster. När detta händer kommer det inre skiktet bråck eller fyller det utrymme som har brutits. Det kommer också att skjuta ut ur denna skiva. Herniation av den inre skivan händer också i en känd area av skivan. Detta kommer inte att skjuta ut i en större komponent av skivan.

För att sammanfatta detta, svällande skivor förekommer normalt bland befolkningen. Emellertid kan diskbråck orsaka smärta eller inte. Om extrem smärta uppstår, kan operation utföras.

Sammanfattning:

1. En utbuktande skivan är den utskjutande delen av det yttre skiktet av skivan medan en diskbråck är den utskjutande delen av det inre skiktet av skivan vid brytandet av den yttre skivan.