Skillnaden mellan ALS och PLSALS vs PLS

Amyotrofisk lateral skleros
Amyotrofisk lateralskleros (ALS) kallas också Lou Gehrig 'sjukdom efter basebollspelare som fick diagnosen sjukdomen.? Det är en sjukdom i kroppen' s motoriska nervceller som nervcellerna i det centrala nervsystemet som styr muskler rörelse. Det är en dödlig sjukdom som fortskrider snabbt, som orsakas av förlusten eller död av neuroner i kroppen.

Personer som lider av denna sjukdom känner initialt sina muskler försvagas och upplösas. Med tiden kommer han att förlora kontrollen över alla sina frivilliga rörelser. Han kan också uppleva kramper, stelhet i det drabbade området, och ryckningar. Detta beror på oförmågan hos de övre motoriska neuron belägna i hjärnan för att sända meddelanden till de lägre motoriska nervceller belägna i ryggraden och till de olika musklerna i kroppen.

Det påverkar inte man 's fem sinnen och ögon muskelkontroll och urinblåsa och tarm funktioner påverkas inte. Det drabbar fler män än kvinnor och är vanligare hos äldre människor. Även om 5-10 procent av ALS-fallen ärvs, de flesta förekommer för övrigt . som musklerna försvagas, folk med ALS kommer att förlora förmågan att röra armar, ben och kropp. inom 5-10 år symptomen kommer att utvecklas och muskler i bröstkorgen skulle misslyckas, vilket andningssvikt och patienten dör så småningom.

Primär lateralskleros
Primär lateral skleros (PLS) hänvisas ofta till som en mildare fall av ALS. Det är också en degenerativ neurologisk sjukdom men till skillnad från ALS, de lägre motoriska nervceller är opåverkade. De kroppsdelar som ursprungligen påverkas är benmusklerna men det kan också starta i bulbär muskler som styr tal och svälja.Den degenerativa processen är begränsad till längden av ryggraden, som påverkar ben, armar, och talet och svälj muskler. Medelålders människor är mottagliga för denna sjukdom, med några sällsynta fall av drabbade barn. Även om det finns inget känt botemedel för sjukdomen, kan personer med PLS leva i många år med hjälp av rullstolar och käppar.

I PLS behöver cellkroppar inte någon minskning i storlek eller öka i sin avrundning men kortikala neuroner krympa mer än i ALS. ? Det område som påverkas är corticospinal systemet utan inblandning av lägre motoriska nervceller till skillnad från i ALS, där lägre motorneurondegeneration förekommer i alla fall.

Sammanfattning:
1. amyotrofisk lateralskleros är dödlig och dödade en drabbad person inom några år, medan primär lateral skleros inte leda till döden.
2. I ALS både de övre motoriska neuronerna och de lägre motoriska nervceller påverkas medan i PLS, de lägre motoriska nervceller är opåverkade.
3. PLS påverkar endast tal, ben och armar i patienten medan ALS påverkar de flesta delar av kroppen utom ögonen, urinblåsa och några andra delar.
4. PLS det drabbade området är kortikospinala systemet, medan i ALS alla påverkas.