Skillnaden mellan hjärt- och skelettmuskler hjärt vs skelettmuskel

Hjärtat och skelettmuskulaturen är båda tvärstrimmig muskulatur. Bortsett från denna likhet, kan ett stött på många skillnader mellan de två typerna av muskler.

En av de viktigaste skillnaderna som kan ses är att hjärtmuskler är ofrivilligt kontrollerad, medan det somatiska nervsystemet styr ovement av skelettmuskulaturen.

Hjärtmuskler och skelettmuskler är också olika i sin form. Medan hjärtmuskler är semi-spindel, skelettmuskulaturen är cylindrisk form. En annan skillnad är att de hjärtmuskler är korta i jämförelse med skelettmuskulaturen.Skelettmusklerna är fästa till benet via senor. Skelettmuskler innehåller också myoblaster, som bildar fibrerna i musklerna. De hjärtmuskler ses i myokardiet av hjärtat. Hjärtmuskler innehåller inskjutna skivor och T-tubuli, som förbinder myocyt till synctium.

Skelettmuskulaturen är tätt sammanbundna jämfört med hjärtmuskler. Till skillnad från skelettmuskulaturen, är gap junctions finns i hjärtmuskler. Det finns bara en gemensam sammandragning kallas synctium i skelettmuskler och inga kanalförbindelser.
När skelettmuskulaturen är flerkärn, hjärtmuskler har en eller två kärnor. I fallet med endomysium och mitokondrier, är det tät i hjärtmuskler vid jämförelse med skelettmuskulaturen. Dessutom mitokondrierna i hjärtmuskler har fler blodkärl. I hjärtmuskler är cirka 25 procent av det utrymme som upptas av mitokondrier, medan det är bara två procent i skelettmuskler. När man tittar på T-tubuli, skelettmusklerna innehåller mer av det än hjärtmuskler. Dessutom T-tubuli i hjärtmuskler är också bredare.

Sammanfattning

1. Hjärt muskler är ofrivilligt kontrollerad, medan det somatiska nervsystemet styr rörelsen av skelettmuskulaturen.
2. Medan hjärtmuskler är semi-spindel, skelettmuskulaturen är cylindrisk form.
3. skelettmuskulaturen är tätt sammanbundna jämfört med hjärtmuskler.
4. Hjärt muskler är korta i jämförelse med skelettmuskulaturen.
5. När skelettmuskulaturen är flerkärn, hjärtmuskler har en eller två kärnor. I fallet med endomysium och mitokondrier, är det tät i hjärtmuskler vid jämförelse med skelettmuskulaturen.
6. När man tittar på T-tubuli, skelettmusklerna innehåller mer av det än hjärtmuskler. Dessutom T-tubuli i hjärtmuskler är bredare också.