Skillnaden mellan ADH och aldosteronADH Vs Aldosteron

Grundläggande elever i biologi och begreppet urinvägarna kan på något sätt har svårt att separera roller ADH och aldosteron. Lyckligtvis för dem som har tagit avancerade kurser där dessa begrepp, de två termerna är precis som deras dagliga ord.

ADH och aldosteron är två av de viktigaste hormoner som behövs i regleringen av vissa kroppsprocesser som upprätthåller system balans. När den totala blodtryck (BP) går ner, kommer kroppen automatiskt motverka det genom att starta en systemförändring för att öka BP. Även när personen är allvarligt uttorkad, har kroppen inget annat val än att begränsa urinproduktionen och bevara mer vatten för kroppens celler att använda. Dessa processer kan utföras av dessa två hormoner.

ADH är helt känd som antidiuretiskt hormon. Det är också identifierats som AVP eller arginin vasopressin eller helt enkelt vasopressin. I grund och botten är skillnaden mellan de två om verkningsmekanismen. Även om båda hormonerna har samma slutmål vatten bevarande eller lagring, de har olika sätt att uppnå en sådan. ADH gör detta genom att reglera hastigheten eller mängden vatten reabsorption vid avlägsna tubuli i njuren 's nefroner. Det sägs också att ADH har förmågan att absorbera urea som i sin tur återskapar vatten genom osmos (förflyttning av vatten från en område med lägre koncentration till ett område med högre koncentration).

Å andra sidan, sparar aldosteron vatten på ett mer indirekt sätt. Det börjar med reabsorption av natrium. Denna åtgärd kommer att leda till att bevara vatten eftersom vatten kommer omedelbart efter att där saltet är. Aldosteron, som ADH också verkar på de avlägsna tubuli, utan även på njuren 's samlingsrör.Vattenretention med hjälp av aldosteron är mer komplex eftersom det har att genomgå natrium-kaliumutbytes kanaler. I denna uppsättning, är kalium utsöndras medan natrium behålls.

De platser där dessa två hormoner syntetiseras också skiljer sig åt. ADH kommer från hypotalamus men frigörs genom den bakre hypofysen. Aldosteron, liksom andra steroida hormoner som kortisol, kommer från binjurebarken (det yttre skiktet i binjuren). Detta hormon spelar också en viktig roll i renin-angiotensin mekanism '' en mycket viktig BP regleringssystem.

1. ADH syntetiseras i hypotalamus medan aldosteron görs i binjurebarken.