Skillnaden mellan öppet och stängt cirkulations-Öppet cirkulationssystemet vs stängd cirkulationssystemet

Blodcirkulationen är bland de viktiga saker som vi måste veta när man talar om hur vår kropp fungerar. Bara föreställa kroppen som en underbar och komplex maskin som behöver olika delar och system för att utföra vackert och effektivt. Vår kropp består av olika system som fungerar på ett samordnat sätt, med ett system som stödjer den andra, för oss att utföra och fungera normalt. Bland de system, kan cirkulationssystemet bara vara en av de mest vitala system i kroppen som vi måste tänka på.

Alla djur i jorden har ett cirkulationssystem av sina egna. Vissa djur har den mest rudimentära och grundläggande cirkulationssystemet i kroppen, medan andra, såsom mänskliga varelser, har en mycket komplex och unik cirkulationssystemet. Detta omfattar i princip de två huvudtyper av ett cirkulationssystem, det öppna cirkulationssystemet och den stängda cirkulationssystemet. Hur skiljer de sig från varandra?

Innan vi går vidare, måste vi veta att hjärtat är det viktigaste organet i cirkulationssystemet. Hjärtat är att betrakta som den pumpande maskin som riktar blodet till de olika organen. Ändå finns det en skillnad i hur blodet transporteras i ett öppet system med det av ett slutet system. Låt oss nu tala om det.

Första är det öppna cirkulationssystemet. De flesta små djur har denna typ av cirkulationssystemet. Det sägs vara enklare system mellan de två. Tänk på det här sättet, i ett öppet cirkulationssystemet, blod direkt pumpas från hjärtat till olika organ vid ett lägre tryck. Det gör att alla organ i kroppen för att ta emot blod utan att den passerar genom artärerna eller ens stora vener.

I denna metod, är mindre energi krävs för blod som skall distribueras. I detta system, är eftersom syre förbrukas långsammare. Den är idealisk för små djur som besitter en liten kropp och med långsammare ämnesomsättning eftersom det behövs mindre energi för blodet att resa.

I ett slutet cirkulationssystem, passerar blodet genom olika och distinkta blodkärl för att det ska vara nå de olika organ. I detta set-up, det finns en pulmonell cirkulation och en systemiska cirkulationen. Blod flyttar också på grund av en skillnad i trycket inuti blodkärlen. Detta system är idealiskt för större djur för att det ska tillräcklig blodtillförsel till extremiteterna.Detta är den största skillnaden mellan de två. Du kan läsa vidare om du vill veta mer detta ämne.

Sammanfattning:

1. Cirkulationssystemet levererar blod som innehåller syre, näringsämnen och andra ämnen till olika celler i kroppen.

2. Ett öppet cirkulationssystemet gör att blodet att fördelas till de olika organen i ett lägre tryck.