Skillnaden mellan ägglossning och fertilitetÄgglossning vs Fertilitet

Alla levande organismer har förmåga att reproducera och bära avkomma som kan vara identiska eller olika från föräldrarna. Denna process kallas reproduktion och kan antingen vara asexuell eller sexuell. Asexuell reproduktion sker inte genom parning utan genom fission, spirande, och fragmentering.

Sexuell reproduktion sker genom parning av de manliga och kvinnliga medlemmar av någon djurart. Det är bildandet av en ny organism och använder de genetiska material enligt två organismer av olika kön. Framgångsrik sexuell reproduktion kan endast åstadkommas om både manliga och kvinnliga organismer är fertila under denna tid.
Att fertila eller fertilitet är förmågan hos organismer att reproducera och ge liv. Det är den naturliga kraften i organismer att tänka och ha avkomma genom normal sexuell aktivitet. Det är när en man producerar mogen sperma och en kvinna producerar mogna ägg som när sammanfogade bildar en annan organism kallas embryot.

Det finns många faktorer som kan påverka fertiliteten, av vilka några är: kultur, sexuellt beteende, näring, livsstil, timing och könshormoner som frigörs av hypofysen. Hormonella cykler i hanar och honor visar om mannen är viril och kan producera friska spermier och om kvinnan är fertil och redo för ägglossning.
Fertilitet hos män avtar med åldern eftersom deras spermier gradvis minskar när de blir äldre men det beror också på volym samt spermiernas rörlighet och morfologi. Fertilitet hos kvinnor når sin topp vid en ålder av 22 till 26, särskilt under de få dagar innan menstruationscykeln. Fertiliteten period av en kvinna varar vanligtvis en eller två dagar och händer efter ägg eller ägg frigörs från äggstocken. När en kvinna 's äggstock producerar ett moget ägg och släpper det i äggledaren att befruktas sker ägglossning.Det är en process av en kvinna 's menstruationscykeln där äggstocksfollikeln släpper en mogen äggcell Den har tre faser:. Preovulatoriska fas som också är känd som follikulär fas, ovulatoriska fasen och postovulatory fas som också är känd som lutealfas.
Ägglossning styrs av hypotalamus och hypofysen som frigör hormoner såsom luteiniserande hormoner (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). Ovulation kan bestämmas genom den cervikala fluid som frigörs som bör likna äggvita.

Sammanfattning:

1. Fertilitet är förmågan hos organismer att reproducera medan ägglossning är produktion och frisättning av en mogen ägg eller ägg.
2. Fertilitet hos kvinnor skyndar uppkomsten av ägglossningen, och när det paras ihop med en virile manlig sker befruktning.
3. För både män och kvinnor, är fertilitet vid sin höjdpunkt under den tidiga till sena 30-talet medan ägglossning hos kvinnor sker 10 till 16 dagar före menstruationen.
4. Fertilitet är när hormonerna av organismer är mogen och redo för reproduktion medan ägglossning är när en kvinna 'kropp släpper ett ägg och är redo att bli gravid.