Skillnaden mellan armbåge och knäArmbåge vs Knee

Den mest transportabla och mest utvecklade typer av fogar är de synoviala leder. De har följande egenskaper:

Hyalinbrosk omsluter ledytor. Ledbrosk är icke-nervös, elastisk och avaskulär. Broskstrukturer har hala ytor för fri rörlighet

Anslutning av ledytor är en kombinerad hålighet packad med ledvätska. Detta hålrum kan vara helt eller delvis delas upp av en menisk som kallas artikulär disk

Fogarna är omslutna av en artikulär behållare som är hård i miljön och är skrynkligt av ledhinnan. Det är på grund av dess omfattande nätverk av nerver som ger stark behållare som är mottaglig för sin expansion genom kraften av de gemensamma 's verksamhet.

Det enda som synovialmembranet 't innehåller är de artikulära ytorna är inneslutna av den hyalinbrosk. Detta membran är ansvarig för sekretionen av ledvätskan.

Det finns två typer av förband:

Gångjärn jointsCThe artikulära ytorna bildar en blockmekanism i dessa leder. Det är kraftfulla, säkerhet ligament för att ge beständighet till det gemensamma. Åtgärder är tillåtna i ett plan, tvärgående axel. Exempel på detta är: fotleder, interfalangealleder och armbågsleder.

Kondylära jointsCAlso erkänd som bicondylar leder. En lättillgänglig ledytan som består av två separata kondyler som en är en konvex yta (den så kallade manliga ytan) med motsvarande konkava ytan (känd som den kvinnliga ytan) som den andra benet. Ett exempel på detta är knäleden.Det finns två typer av rörelser, nämligen böjning och sträckning. När vinklarna i en gemensam minskning, som böja armbågen, detta kallas böjning. När vinklarna i den gemensamma ökningen, som uträtning armbågen, detta kallas förlängning. Dessa råkar under en enda, front-to-back, platt aktionsyta erkänd som en sagittalplanet.

Sträckning och böjning görs inom en plan yta som har en stark relation till en kropp 'funktionella plats. I en funktionell plats, är kroppen står med hjälp av sina vapen. Varje handling som händer framifrån och bakåt är tänkt att ske i sagittalplanet. Förlängning och böjning är de enda åtgärder som sker i sagittalplanet.

Även om många av kroppen 's lederna är i stånd att åtgärder i flera plan, flera tillstånd endast sträckning och böjning därmed de bara räta och böj i sagittalplanet. Ett exempel på lederna kallas gångjärn är armbågar och knän.

I allmänhet leder ansvarar för extension och flexion. Höft och axelleder är ansvariga för denna sträckning och böjning som också kan kallas abduktion och adduktion som armen eller benet flyttas framåt eller bakåt från kroppen. Huvudet är i stånd att böjning i nacken 's rörelser.)

Sträckning och böjning är dessutom kännetecknas av muskler som kan skapas av dem. Böjning åstadkoms genom en muskel eller muskelgrupp som kallas agonist och motsatte sig en motsatt muskel eller grupp av muskler kallas antagonist. Det är som ett bortförande eller adduktion rörelse av armen med handflatan uppåtvända. Till exempel, biceps brachii muskeln på framsidan av armen utför en flexion förflyttning medan triceps musklerna på baksidan av armen utför den motstående förlängningsrörelse.

Sammanfattning:

Hyalinbrosk omsluter ledytor.
Anslutning av ledytor är en kombinerad hålighet packad med ledvätska.
Fogarna är omslutna av en artikulär behållare som är hård i miljön och är skrynkligt av ledhinnan.
Det enda som synovialmembranet 't läget är de ledytor omges av hyalinbrosk.
Gångjärn jointsCThe artikulära ytorna bildar en blockmekanism i dessa leder.
Kondylära jointsCAlso erkänd som bicondylar leder.