Skillnaden mellan könsceller och somatiska cellerKönsceller vs somatiska celler

Celler, som vi alla vet, är de primära enheter liv hos människor och i andra levande varelser. Som vi alla vet, cellerna upptäcktes av Mr. Hooke i 1600 's. Från och med då var det känt för att vara funktionella eller primär eller minsta enheten i livet. De kallas också byggstenar i livet.

Det finns två huvudsakliga typer av celler. Dessa är de eukaryota och prokaryota celler. Eukaryota celler finns i flera nivåer eller flercelliga levande organismer medan prokaryota celler finns vanligen i mikroorganismer såsom bakterier och cyanobakterier. Det finns också vad du kallar könsceller och somatiska celler. Låt oss ta itu med skillnader.

Könsceller är celler som har förmåga att producera och reproducera. De producerar könsceller i levande organismer genom sexuell reproduktion. I de flesta levande organismer, såsom djur, könscellerna kom från embryot 's tarmen och sedan överföra och resa till könskörtlarna. Dessa könsceller inte produceras genom förfarandet enligt mitos. Emellertid är könsceller produceras genom förfarandet enligt meios. könsceller innehåller endast en uppsättning av kromosomer från dottercellerna de avger.

En somatisk cell, å andra sidan, är inte en könscell cell. Det finns även i flercelliga organismer. Om könsceller innehåller endast en uppsättning av kromosomer, har en somatisk cell en diploid antal kromosomer. 'Somatisk' kom från det grekiska ordet 'soma' som betyder 'kropp.' Om könscellerna kom från embryot 's gut, då de somatiska cellerna kan hittas i blod, bindväv, ben, hud och inre organ. Om processen av könsceller produceras genom meios, är somatiska celler produceras genom processen för mitos och cytokines. detta fortsätter att ersätta och generera gamla och skadade celler genom denna process av reproduktion.Könsceller är avgörande i begreppet reproduktion i organismer som hos människor som denna typ av cell kan förklara hur vi kan utvecklas. Somatiska celler, å andra sidan, kan tala om för oss hur vi kan ha organ, ben, vävnader eftersom dessa typer av celler är ansvariga för dessa typer av strukturer.

Sammanfattning:

1. könsceller innehåller endast en uppsättning av kromosomer, en somatisk cell har en diploid antal kromosomer.
2. könsceller kom från embryot 's gut sedan somatiska celler kan hittas i blod, bindväv, ben, hud och inre organ.