Skillnaden mellan binjuremärgen och binjurebarkenBinjuremärgen Vs Adrenal Cortex

Det är faktiskt mycket lätt att skilja binjuremärgen från binjurebarken. Så länge som du vet att din anatomi då det 'är verkligen inga problem att urskilja de två regionerna. Problemet är om du haven' t lyssnade så mycket att din biologi lärare tillbaka i din skolåldern dagar.

Båda anatomiska regioner är delar av binjurarna. Dessa körtlar ligger mycket fint från njuren (överst). Namnen på dessa två specifika regioner kan lika gärna berätta sin plats. Binjurebarken (som en cortex) är det yttersta lagret av binjuren medan binjuremärgen (som en förlängda) är i mitten eller innerskikt i binjuren. Den förra (som ett yttre skikt) omger hela märgen.

Den andra skillnaden mellan de två är de hormoner som de utsöndrar eller frisättning. Binjurebarken släpper tre typer av hormoner nämligen: glukokortikoider, de mineralkortikoider och androgener. Den glukokortikoider är en grupp av hormoner som består av kortisol (stresshormonet). Ett exempel på en mineralkortikoidreceptorn är aldosteron (chefs hormon för blodtrycksreglering och vatten resorption). Den sista gruppen som kallas androgener innefattar det manliga könshormonet testosteron. Frisläppandet och produktion av dessa hormoner är alla kontrolleras av befälhavaren körtel (hypofysen) specifikt med hjälp av ACTH (adrenokortikotropt hormon).

Å andra sidan, är binjuremärgen en klump av nervceller som spelar en viktig roll i det autonoma nervsystemet. Det frigör två viktiga hormoner nämligen: adrenalin (epinefrin) och noradrenalin (norepinefrin)På grund av dessa två hormoner, deras effekter på kroppen är blod avledning från integument (hud) till de inre organ som lever och hjärna, ökning av den totala ämnesomsättningen, elev och bronkial dilatation, piloerektion (hår eller hud 'står' som gåshud eller gås kött), minskad koagulationstid, och en ökad ACTH-frisättning från den främre hypofysen. Alla dessa effekter är mer eller mindre densamma effekten av binjurebarken hormoner.

1. binjurebarken är den yttersta delen som täcker binjuremärgen, medan binjuremärgen är den mittersta eller mittdelen av binjuren.

2. binjurebarken släpper olika hormoner (glukokortikoider, mineralkortikoider och androgener) medan binjuremärgen släpper adrenalin och noradrenalin.