Skillnaden mellan steroider och hormonerSteroider vs Hormoner

Steroider, som tvålar, fettsyror, sfingolipider och prostaglandiner är exempel på lipider som inte har de esterfunktionella grupper (icke glycerid lipider). Lipider är biomolekyler som är lösliga i organiska icke-polära lösningsmedel. Som sådan, fetter och lipider är olösliga i vatten. Lipider och fetter är viktiga för kroppen eftersom de tjänar som energikällor, och även lagra energi i form av fettceller. Lipider är strukturella komponenter i cellmembran, och detta är deras stora cellulär funktion. Hormon steroider och prostaglandiner fungerar som kemiska budbärare mellan kroppsvävnader.

Steroider bildar en av de viktigaste klasserna av lipider, och har en struktur som skiljer sig avsevärt från andra klasser av lipider. Deras struktur har en unik, 3-ringade system cyklohexaner, smält med en ring av cyklopentan. Olika funktionella grupper kan vara fästa till ringen. Som i alla lipider, den viktigaste funktionen i strukturen, vilket gör steroider icke-polära, är det stora antalet av kol-väten. Välkända exempel på steroider inkluderar könshormoner, kolesterol, kortison, p-piller, och anabola steroider. Kolesterol är den mest välkända och den mest förekommande steroiden i kroppen. Den är tillverkad i hjärnvävnad, nervvävnad och i blodströmmen. Den utgör huvudkomponenten av gallsten och gallsalter, samt bidra till bildandet av avlagringar på de inre väggarna i blodkärlen.

Ett annat välkänt exempel på steroider, är könshormoner: testosteron för män och progesteron och östrogen för kvinnor. Hos män är testosteron primärt ansvarig för utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper, medan de kvinnliga hormoner styra processen för ägglossning. Värt att notera är det faktum att manliga och kvinnliga hormoner skiljer sig något i struktur, men deras fysiologiska effekter är brutalt annorlunda.Sexuella drag hos män som främjas av testosteron innefattar en djup röst och kropps hår. Normal tillväxt av det manliga könsorganet främjas också av testosteron. Hos kvinnor, östrogen, tillsammans med progesteron, reglerar varianserna som förekommer i livmodern och äggstockarna, och är ansvarig för menstruationscykeln.

Det finns också hormoner som kallas kortikosteroider hormoner, som produceras av binjurarna. Aldosteron är den viktigaste av de mineralocrticoids. Dess funktion är att reglera re-absorption av natrium- och kloridjoner i njuren, och samtidigt öka förlusten av kaliumjoner. Svullnad i vävnader styrs också av aldosteron. Den viktigaste glucocortinoid är Kortisol, vars funktion är att öka koncentrationen av glukos och glykogen i kroppen.

Sammanfattning: