Skillnaden mellan Karta och GlobeKarta? vs Globe

En karta och en jordglob är mycket annorlunda. Medan en karta ger en tvådimensionell presentation av vissa regioner i världen, ger en jordglob en tredimensionell presentation av hela världen.

En karta är lätt att använda och bärbar, medan en glob är det inte. Regionerna kan lätt identifieras i en karta än i en glob.

En karta visar de fysiska egenskaperna hos en viss region av jorden på en plan yta. Kartor komma med olika symboler och tecken i samband med de geografiska och fysiska egenskaper. En jordglob kan kallas som en dubblett jorden. Det är rund i formen och visar exakta områden, avstånd, riktningar och relativa form och storlek.

En karta visar en förvrängd bild som det är platt. Tvärtom, presenterar en klot en mindre deformerad vy som den är rund i formen.När man talar om noggrannhet, är ett klot mer exakt än kartan. Kartor kan ha stora skillnader mellan regioner, som inte syns i klot som endast ger de rätta måtten. I en karta, kan man se att marken mot nordpolen visas större än de är. Det kan också ses att Antarctica sträcks visas som ett sträckt kontinent när det faktiskt är runda.

Om en person är ute efter mer information, är kartan den bästa, eftersom det finns en hel del om specifika regioner. En karta kan inkludera gränserna, järnvägslinjer, klimatförhållanden, latitud, longitud och mycket mer. Dessutom finns det också olika typer av kartor som geografiskt, fysiskt, väder, turism och transport kartor för att nämna några. Globe har inte alla dessa små detaljer och inte heller har många varianter.

Sammanfattning

En karta ger en tvådimensionell presentation av vissa regioner i världen, ett klot ger en tredimensionell presentation av hela världen.

En karta visar de fysiska egenskaperna hos en viss region av jorden på en plan yta.

En jordglob kan kallas som en dubblett jorden. Det är rund i formen och visar exakta områden, avstånd, riktningar och relativa form och storlek.

En karta är lätt att använda och portabelt medan en glob är det inte. Det är lättare att identifiera regioner i en karta än i en glob.

När man talar om noggrannhet, är ett klot mer exakt än kartan. Kartor kan ha stora skillnader mellan regioner som inte syns i klot.