Skillnaden mellan Kuiperbältet och Oorts molnKuiperbältet vs Oorts moln

Kuiper moln, som är mer allmänt känd som Kuiperbältet är en skivformad region som ses bortom Saturnus 's bana.

Oorts moln är en massa biljoner kometer och stoft som kretsar runt solen. Oorts moln är egentligen inte ett moln men det sträcker sig tre ljusår från solen.

Kuiperbältet består av miljontals isiga kometer, men inte asteroider, cirkeln solen i snabb takt. Medan Kuiperbältet är skivformat, är Oorts moln sfäriska formade.

Astronomen Gerard Peter Kuiper krediteras med att upptäcka vad som senare skulle kallas Kuiper moln när han föreslog 1951 att det finns en skivformad området utanför Neptune 's bana som var en källa till korta period kometer. Det var dock bara 1992 att förekomsten av en sådan region identifierades.

Oorts moln har fått sitt namn efter den holländska astronomen Jan Hendrik Oort som i 1950, hade föreslagit att kometer kan ha sitt ursprung i ett moln av material.Ursprunget till Kuiperbältet är lite komplicerat och oklart. Oorts moln är känd för att vara en rest av den ursprungliga protoplanetär skiva som bildades runt solen ca 4. 6 miljoner år sedan. Oorts moln 's föremål bildas närmare solen än Kuiperbältet objekt. Objekten i Kuiperbältet samt Oorts moln består till stor del av metan, vatten och ammoniak. Kuiperbältet är också hem för tre dvärg planeter, såsom Pluto, Makemake och Haumea.

Objekten i Oorts moln och Kuiperbältet har många skillnader. Objekten i Oorts moln störs av stjärnorna och solen medan objekten i Kuiperbältet inte störs av solen eller stjärnorna.

Sammanfattning:

1. Kuiper moln, som är mer allmänt känd som Kuiperbältet, ses bortom Saturnus 's bana.
2. Oorts moln är en massa biljoner kometer och stoft som kretsar runt solen.
3. Medan Kuiperbältet är skivformat, är Oorts moln sfäriska formade.
4. Astronomen Gerard Peter Kuiper krediteras med att upptäcka vad som senare namnge Kuiper moln när han föreslog 1951 att det finns en skivformad område utanför Neptune 's bana som var en källa till korta period kometer.
5. Oorts moln har fått sitt namn efter den holländska astronomen Jan Hendrik Oort som i 1950, hade föreslagit att kometer kan ha sitt ursprung i ett moln av material.