Skillnaden mellan Dwarf planet och planetDvärgplanet vs Planet

Det har sagts att det aldrig kommer att bli en definition av termen 'planet' som kommer att vara acceptabel för alla forskare, men den här artikeln kommer att ge viss information om skillnaderna mellan planeter och dvärgplaneter. Det är inte riktigt känt hur de bildades, men de kommer alltid att vara en källa för samtal och spekulation.

Definitioner

En planet definieras såsom en stenig eller gasformig, sfärisk, himlakropp, som kretsar kring solen, men inte släpper ut sitt eget ljus. En planet anses också vara en himlakropp som har tillräcklig massa, därför har det sin egen gravitation som övervinner orubbliga kroppskrafter, och formas till en hydrostatisk jämvikt, eller rund, form. Det är varken en stjärna eller en satellit på en annan planet.

En dvärgplanet är också en sfärisk kropp som kretsar kring solen; dock vara en dvärgplanet, måste det vara mindre än 3031 miles i diameter, men tung nog att bära en likhet med en planet. Dessutom är en dvärgplanet inte stor nog att ha en distinkt omloppsbana, inte heller kretsa ett annat objekt, som en måne.

Uppkomsten av termerna

Kunskap om planeter var vanligt i forntida historia, och kända för de flesta civilisationer; Men termen 'planet' går tillbaka till de gamla grekerna. Under dessa tider, trodde de gamla grekerna jorden var universums centrum, och allt annat kretsade jorden. Planeter ansågs vara tillräckligt stor för att ses med blotta ögat. I forna tider var planeter ses som en gudomlig sändebud av gudarna, och de hade anknytning till vetenskap, religion och mytologi.

Det fanns andra himlakroppar som inte följer definitionen av planet, sol, måne, eller asteroid; därför termen Dwarf planet, definierades i augusti 2006, av Internationella astronomiska unionen. Dvärgplaneter blev en av tre kategorier av planeter som kretsar kring solen.

Namn på Dvärg planeter och planeterI de tidiga grekiska gånger, fanns fem kroppar som vanligen identifieras som planeter som kretsar runt jorden, inklusive Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Med uppfinningen av teleskop har planeterna Uranus, Neptunus och Pluto lagts till denna tidiga grekiska listan.

Under medeltiden och renässansen gånger, astronomer konstaterat att det fanns sju planeter, den ursprungliga fem plus solen och månen. Detta accepterades för ett antal århundraden innan forskare konstaterat att jorden och alla dessa planeter kretsade en gemensam sol, i stället för jorden.

För närvarande finns det fem planeter som passar in i denna kategori av dvärgplaneter, och inkluderar Pluto, Ceres, Makemake, Haumea och Eris. Det finns också fyra stora asteroider som också definieras i den 19: e och 20-talen som dvärgplaneter.

Sammanfattning:

1. En dvärgplanet är mindre än 3031 miles i diameter, medan planet är större.

2. Det är en av de tre kategorierna av planeter som kretsar runt solen.