Skillnaden mellan amylos och amylopektinAmylos vs Amylopektin

Amylos och amylopektin är båda delarna av stärkelse. ? Den Amylos är en polysackarid som består av D-glukosenheter och komponerar omkring 20 till 30 procent av den totala strukturen av stärkelse. ? Den Amylopektin komponerar den återstående procentandelen och är också en polysackarid. ? En stor skillnad mellan de två är att amylosen komponenterna är olösliga i vatten, medan de av amylopektin är. ? Detta innebär att amyloshalten inte kan lösas upp lätt i vatten till skillnad från sin motsvarighet, vilket gör det svårare att absorberas av kroppen och de interna systemen. ? När det gäller deras struktur och kopplingar, är amylos inte förbundna med någon förgrening och bara har dessa Alpha 1 och 4 obligationer. ? Amylopektin, å andra sidan, är ansluten med förgrening och använder också samma Alpha 1 och 4 bindningar.

Kopplingen av Amylos tas ofta i tre former. ? För en sak, kan det visas i denna oordnade amorfa konforma, eller det kan vara i två mycket skilda spiralformer. ? Komponenten har även denna linjära struktur som ger en rotation runt phi och psi vinklar, som kommer att binda den glukosringen på en del av strukturen. ? Amylopektin, under tiden, har denna icke-slumpmässiga förgrening som bestäms av enzymer med cirka 30 glukosrester. ? Stärkelsekomponenten av den Amylopektin också har mer sk ??? yttre ??? un-grenade kedjor som kallas A-kedjor medan de inre kedjorna kallas B-kedjor.

Funktionen för amylos är att tillhandahålla energi för växter. ? Detta beror på att de är lätta smält jämfört med amolypectin. ? Följaktligen, på grund av dess linjära struktur och sammansättning, det tar upp mindre utrymme jämfört med amolypectin komponenten. ? I skapandet av livsmedelsprodukter, är det används oftare som en emulsionsstabilisator och som ett sätt att tjockna agenter inom industri- och livsmedelsbaserade industrier. ? Men om du vill ta bort förekomsten av för mycket vatten på mat, fungerar amolypectin bättre som det blir att absorbera vatten bättre. ? I denna inställning, kan man ofta se dess effekt när såsen eller flytande livsmedel ämnet kokta och kyls ner. ? Ofta, om amylos används, kan du se vattnet skilja sig från de fasta livsmedelsprodukter.Om du använder stärkelse komponenter för experiment och tester, fungerar amylos i kopplingen inne i spiralstrukturer 'jod som kommer att absorbera vissa våglängder av ljus. Det här gör komponenten att fungera som en markör.? Amylopektin, å andra sidan, är mindre används i laboratoriemiljö på grund av dess lätt uppdelning i mindre delar.

Sammanfattning
1. Amylos är en un-grenade strukturell komponent av stärkelse medan amylopektin är en förgrenad komponent.
2. Amylos är mer används i matlagning på grund av dess lätt separation från vatten medan amylopektin tenderar att absorbera vatten mer.
3. Amylos är en olöslig komponent av stärkelse medan amylopektin är den lösliga komponenten.