Skillnaden mellan kemisk och mekanisk VittringKemisk vs mekanisk vittring

Vittring är en term inom fysiken som innebär en gradvis och pågående omvandlingen av stenar som är exponerade på jorden 'yta. Nej det inte är direkt kopplad med Monsoon och dundra och blixtnedslag och andra väder terminologier (även om dessa naturfenomen har något att göra med processen för vittring). det 'sa naturligt förekommande där andra naturkrafter deltar i. stampedes av djur har något att göra med vittring, så är man' s industriverksamhet. vittring är en annan del av erosion. det är allmänt definieras som omvandlingen eller förändring av den ursprungliga steniga siffran till något nytt eller annorlunda.

På grund av vittring, är naturliga underverk i världen gjort. Dessa naturliga underverk är också bevisar att vittring verkligen sker. Grand Canyon till exempel är endast en av de mest spektakulära och naturlig klippformation gjord av vittring. Du kan också besöka filippinska 's Chocolate Hills också och ser att vittring kan verkligen göra sådana spektakulära vyer. Men du don' t måste resa över hela världen bara för att se bevis på att vittring sker. Bara promenera ner din trädgård och observera vissa naturliga klippformation. Det finns två typer av vittring och dessa är kemisk vittring och mekanisk vittring och dessa två förekomma även utan mänsklig inblandning. För att veta mer om vittring, måste du förstå mer av sina två typer. Så här är skillnaderna mellan kemisk och mekanisk vittring.

Kemisk vittring, till att börja med, innehåller kemikalier för stenar för att transformera. Kemisk vittring kategorier av stenar inkluderar upplösning, oxidation, karbonatisering och hydrolys. Omvandlingen sker endast när vatten blandas med de kemikalier som surt regn levererar eller när stenar bildas i flodbanker blir sköljs med kemikalier från närliggande vissa kemiska fabriker. Varma temperaturen och tropiska vädret påskynda processen av kemisk vittring eftersom dessa är de ideala förhållanden som kemisk vittring svara till. När stenarna är kemiskt klarat det innebär att det förlorar sin ursprungliga formation och förvandlas till en ny. I processen för hydrolys, rock mineral kallas som silikater kombinera med syran till följd av surt regn och omvandling av berget gör det till ett lermineral. I kolsyra, reagerar kolsyra med rock mineral som kallas fältspat och löser det omvandla berget för att få en ny form. Vatten spelar i grunden en viktig roll för kemisk vittring att hända. Stenar kan inte naturligt blandas med syra utan vatten.

Mekanisk vittring å andra sidan innebär yttre faktorer för stenar brytas ned i mindre bitar. Dessa externa faktorer inkluderar nötning (ofta händer i dessert, det är en process som omfattar friktion, genom vilken det övre skiktet av berget bort på grund av exponering för slipmedel), peeling (uppstår när det 'snabba tektoniska rörelser, rock sprickor på grund av trycket och utsätter dess underliggande lager) och frysa och tina vittring (detta är vanligt förekommande i områden med låg temperatur, den frusna marken skapar stora sprickor på klipporna som leder till fragmenteras i så många olika former av partiklar).

SAMMANFATTNING:1.

Både kemisk och mekanisk är olika typer av vittring som i princip definieras som omvandlingen eller förändring av den ursprungliga steniga siffran till något nytt eller annorlunda.
2.

Kemisk vittring innebär kemikalier för processen av berg omvandling, medan mekanisk är mer av externa deltagande som inkluderar tryck.
3.