Skillnaden mellan sideriska och synodicSideriska vs synodic

Sideriska och synodic är relaterade till den period av kroppar i omloppsbana.

'Siderisk' kan definieras som den tid som krävs för en period för att upprepa i förhållande till stjärnor. Tvärtom 'synodic' kan definieras som den tid som krävs för en period för att upprepa i förhållande till en sol kropp.

Synodic period kan också definieras som läget av objekt i förhållande till solen. Så en period från en fullmånen till en annan fullmåne kan betecknas som synodic cykel. En siderisk period definieras också som positionen för ett objekt i förhållande till stjärnorna.

Den synodic månaden är lite längre än den siderisk månad. När en synodic månad varar 29 dagar, 12 timmar och 44 minuter, varar siderisk månad 27 dagar, 7 timmar och 43 minuter.

Ordet 'sideriska' har hämtats från latin 'Sidus', som betyder 'stjärna'. Ordet 'synodic' har hämtats från grekiska 'synodos', som betyder 'möte eller sammanfogning eller kommer tillsammans.'En siderisk dag avser rotation jorden en gång per dag i förhållande till stjärnorna. En siderisk månad är rörelsen av månen en gång runt jorden i förhållande till stjärnorna. En sideriska året är rörelsen av jorden runt solen en gång i förhållande till stjärnorna. Efter en siderisk månad, månen flyttar lite längre att positionera sig med jorden i förhållande till solen.

En synodic dag, som också kallas en sol dag, hänför sig till rotation av jorden en gång om dagen i förhållande till solen. En synodic månad är rörelsen av månen en gång runt jorden i förhållande till stjärnorna. En synodic år är den period som för en planet-sön inriktning för att bilda. En synodic år är cirka 20 minuter kortare än en siderisk år.

Sammanfattning:

1. En synodic period kan definieras som positionen för objekten i förhållande till solen.
2. En siderisk period definieras som positionen för ett objekt i förhållande till stjärnorna.
3. När en synodic månad varar 29 dagar, 12 timmar och 44 minuter, varar siderisk månad 27 dagar, 7 timmar och 43 minuter.
4. Ett synodic år är cirka 20 minuter kortare än en siderisk år.