Skillnaden mellan Foto I och Fotosystem IIFotosystem I vs fotosystem II

Processen för fotosyntesen är väsentligt i växter eftersom det är ansvarigt för att härleda energi från ljuset som skall användas av anläggningen för att växa och reproducera sig. I fotosyntesen, det finns två strukturer som är ansvariga för den faktiska omvandlingen av ljus till kemisk energi; de respektive namngivna fotosystem I och II. Den största skillnaden mellan de två är deras ordning i fotosyntesen.

Även om det verkar gå mot logiska resonemang, fotosystem II börjar fotosyntes genom att ta bort en elektron från vattenmolekyler och bryta ner det till syre och väte. Den exciterade elektronen producerar ATP som den återgår till sitt vilotillstånd. Vid denna punkt, är elektronåterigen exciteras av fotosystem I till en mycket högre energinivå. Den exciterade elektronen alstrar då en NADPH-molekyl som används av den Calvin cykeln.

Med processen, som beskrivs ovan, namngivning av de två photosystems verkar i motsats till flödet av processen. Orsaken till detta ISN 't verkligen relaterade till deras faktiska funktion. Det hände bara så att fotosystem jag var den första att bli upptäckt av forskare och därmed ges beteckningen. När fotosystem II upptäcktes var namnen inte bytas på grund av konsekvens.

Bortsett från vad de gör i fotosyntesen och den ordning de kommer in, det finns också en skillnad i ljusfrekvenser som de är mest mottagliga för. Fotosystem I är mycket mottaglig för ljusvågor vid 700 nm våglängd. I jämförelse, är fotosystem II mycket mottaglig för ljusvåglängder på cirka 680 nm.Både fotosystem I och II är nödvändiga i de flesta växter för att producera den energi de behöver från solen. Även om både göra samma sak, är det på det sätt de gör det som innehåller förutom sina meningsskiljaktigheter. Ändå är den ATP och NADPH de producerar används av anläggningen som energikällor för dess biologiska processer.

Sammanfattning:

1. Fotosystem II verkar snabbare än fotosystem I i fotosyntes.
2. Fotosystem II producerar ATP medan fotosystem I producerar NADPH.
3. Foto Jag upptäcktes innan fotosystem II.