Skillnaden mellan jod och kaliumjodidJod vs kaliumjodid

Jod och kaliumjodid är ofta förväxlas med varandra på grund av en liknande komponent: jod.

När det gäller kemisk klassificering och struktur, är jod ett element medan kaliumjodid är en kemisk förening. Jod har atomnummer 53 i det periodiska systemet. Liksom många andra faktorer, har jod sin egen atomvikt, specifik kokpunkt, och andra unika information relaterad till denna del.

Som en förening, är kaliumjodid en kombination av kalium och jod. Detta innebär att elementen kombineras kemiskt, och deras individuella egenskaper har gått samman i ett stabilt tillstånd.

Kemikalier, båda representeras av bokstäverna i kemiska formler och används i många experiment. Symbolen för jod är bokstaven 'I.' Samtidigt är symbolen för kaliumjodid 'KI' ( 'K' för kalium och 'I' för jod). Kaliumjodid är ytterligare klassificeras som en oorganisk förening.

Jod, som ett element, är väsentligt i människans kost. Det finns i salt, och det handlar om kroppens diet särskilt sköldkörteln. Jod hjälper sköldkörteln producerar tyroxin hormoner.Jod, i förhållande till dess namn, är blåsvart till violett i färgen. Den finns i ett gasformigt tillstånd och kan lätt omvandlas till föreningar med tillägg av ett annat element. Det finns två typer av jod: den icke-radioaktiva (naturliga) eller radioaktiv (syntetiskt) jod.

Kaliumjodid är en förening som resulterade från en av jod 's kemiska former. Andra kemiska former av jod inkluderar jodat och elementär jod. Jod är en negativ form av jod.

Kaliumjodid är vit och klar till utseendet. Det verkar vanligtvis som ett fast ämne, ofta i en pulverform. Det anses vara den viktigaste jodföreningen.

En annan skillnad mellan de två är deras användning. Jod används främst som ett desinfektionsmedel och rengöringsmedel för rengöring av sår och rening av vatten. I termer av den mänskliga dieten, är jod viktigt i strukturen av sköldkörteln.
Å andra sidan, är kaliumjodid används för att göra joderat salt och som ett komplement för jodbrist. Det är också en farmaceutisk ingrediens, i synnerhet i läkemedel som förhindrar radioaktiv exponering.

Sammanfattning:

Jod och kaliumjodid är två olika kemikalier som används i många tillämpningar.

Den första skillnaden är den kemiska strukturen för både artiklar. Jod är ett element och har ett atomnummer. Å andra sidan, är kaliumjodid en förening (eller en blandning av två element). De element som kombineras i denna speciella förening är jod och kalium.

En annan skillnad är de brev som representerar både artiklar i en kemisk formel eller uttryck. Jod representeras av bokstaven 'I' medan kalium representeras av bokstäverna 'KI', 'K' för kalium och 'I' för jod.

Jod har ett atomnummer, nummer 53, på det periodiska systemet. Å andra sidan, har kaliumjodid ingen atomnummer. Den behåller annan specifik information som dess smältpunkt och annan liknande information.

Jod är gas i formen och blått till violett färg. Däremot är kaliumjodid vit i färgen och i en fast form, pulverform.

Jod är mycket viktigt att den mänskliga dieten, särskilt till sköldkörteln. Det hjälper i producerar tyroxin hormoner och är en av de grundläggande elementen i strukturen av denna körtel. Å andra sidan, är kalium används som en lösning för jodbrist och som en komponent i att göra iodized salt.