Skillnaden mellan Richterskalan och Mercalli ScaleRichter Scale vs Mercalli Scale

När en jordbävning inträffar (kanske den dödligaste av alla naturkatastrofer), experter använder vissa verktyg för att mäta seismisk aktivitet på jorden och mäta styrkan av fenomenet. I samband med detta, skalor såsom Richter och Mercalli används för att ge allmänheten en inblick och göra avancerade prognoser och varningsåtgärder.

Forskare har utarbetat metoder för att mäta intensiteten av jordbävningar. Som sådan kan en jordbävning mätas antingen genom att basera den på den seismiska energi storlek eller genom att titta i jordbävningen 's effekter eller intensitet på omgivningen. På grund av detta har två populära skalor fram. Den Richterskalan är den idealiska barometer för utvärdering av den övergripande seismisk aktivitet magnitud medan Mercalli skala används för skalvet intensitet. Andra liknande skalor kan användas för att mäta intensiteten som EMS skala, MSK skala, INQUA skala och Shindo skala. de två skalor som är mer allmänt används i Amerika är de Richter och Mercalli skalor.

Historiskt sett är det Mercalli tidigare skala som går tillbaka till 19-talet. Det ändrades senare av en italiensk vulkanolog vid namn Giuseppe Mercalli i början av 1990-talet. Överraskande nog var det Charles Richter (mannen som också utarbetat Richterskalan) som var ansvarig för att ge den dess mest uppdaterade formulär. Idag är Mercalli skala helt kallas MMI omfattning eller modifierad mercalliskalan.

Som nämnts, utvecklade Charles Richter Richterskalan tillbaka 1935. Med hjälp av Beno Gutenberg (en medarbetare till sin), gjorde de mest populära och mest använda seismiska skala för närvarande. Detta är antagligen eftersom Richterskalan är mer objektiv i naturen som den använder resultaten som genereras av seismometers. Således, numeriska värden bidra till att skapa logaritmer. Däremot är det Mercalli skala mycket mer subjektiv.Richterskalan har en 0-10 numeriskt område. De svagaste jordbävningar vanligtvis registrera värden inom 0 och 3. 9. Den mellersta nivån skalv falla 5-5. 9 medan de starkare skalv landar någonstans 6-6. 9. Den mest kraftfulla av alla seismisk aktivitet kommer att markeras som 7 eller högre. Tvärtom har MMI 12 intensitetsnivåer med nivå 1 är den minst oroväckande kännetecknas av mindre skakningar uppfattas av seismiska instrument. Den högsta av vilket är nivå 12 som beskrivs som total förstörelse. Sålunda är det känt för sin andra termen 'cataclysmic nivå.'

Sammanfattning:

1. Richterskalan mäter seismisk aktivitet storleken av en jordbävning och andra områden som kan mätas numeriskt.
2. Mercalli skala mäter intensiteten hos jordbävningen.
3. Mercalli skala är en äldre skala som föregår Richterskalan.
4. Richterskalan är mer vanligt förekommande än Mercalli skala.