Skillnaden mellan mörk materia och mörk energiSkillnaden mellan mörk materia och mörk energi

Vårt universum expanderar mer än någonsin, eftersom dess ursprung från Big Bang, 14 miljarder år sedan. Tidigare har forskarna trodde det skulle bara sakta ner på grund av gravitationskraft som lockar all materia mot insidan. Men, rymdteleskopet Hubble observationer visar att universum faktiskt expanderar snarare än att sakta ner. Detta kan inte ske utan närvaro av någon annan form av energi som är överlägsen gravitations styrka, men ingen vet vad det är. Detta obegriplig energi, som stöter bort materia utåt, kallas mörk energi. Den synliga delen, inklusive jorden, stjärnor och miljarder galaxer, gjord av subatomära partiklar grupperade i atomer, utgör endast 4% av massan i universum. Vi vet inte innehållet i den andra massan, med undantag av att 22% av det är den osynliga substans som kallas mörk materia, och 74% är den ständigt dominerande Mörk energi. Även båda kan mätas genom att beräkna deras effekt på den detekterbara materia i universum, är det inte känt om dessa två är ett och samma.

mörk Energi

Mörk energi är allestädes närvarande och dess effekt ökar när kosmos sväller. Dess existens kan lätt att få energi från den kvarvarande strålning om den färdas genom stora massorna, och är ansvarig för kosmiska mikrovågor. När tyngdkraften blir svagare på grund av expansionsutrymmet, kommer mörk energi börjar dominera. Det antas att det är denna mörka energi som är ansvarig för utbyggnaden av universum. Mörk energi, som också är känd som kosmologisk konstant samt kärnan, accelererar expansionsprocessen genom att bli en antigravitationskraften. Enligt Albert Einstein, är det tomma utrymmet sällan vakuum och har egen konstant energi för att tvinga universum expanderar allt snabbare.

(A 2009 simulering av mörk materia i universum)Opposing Einstein 's observation, har nya teorier utvecklats förklara mörk energi som en ny form av dynamiska energi vätska som fyller utrymmet, som arbetar mot materia och normal energi. Vissa forskare finner kvantfluktuationer som den verkliga källan till den motbjudande kraft accelererar utrymmet expansion. Men alla håller med om att mörk energi, som enhetliga i hela utrymmet, ligger bakom snabbare acceleration av de expanderande kosmos, men dess densitet är låg (6. 91 10? 27 kg / m3) jämfört med densiteten av vanlig materia eller den mörka materien av galaxerna. trots alla dessa observationer, skeptiker betona att det är ingenting annat än en illusion som orsakas av den relativa rörelsen av jorden med resten av kosmos. Vad det än är, är mörk energi den största vetenskapliga mysterium i vår tid.

Mörk materia

Mörk materia är icke-lysande partiklar av materia som utövar gravitations effekter på den synliga materien av galaxer och galaxhopar. Det är mörkt, osynlig, och täcker större delen av kosmisk materia. Forskarna kunde inte observera det direkt eftersom det inte är möjligt att detektera det med vad de har som instrument, idag. Men dess närvaro är entydigt bekräftas av dess gravitationseffekter. Det är denna allvarliga mörk materia som drar universum tillsammans, hålla den borta från kollaps. Om universum innehåller endast detekterbara materia skulle galaxerna vi ser inte har dykt upp alls. De skulle bara flyga isär utan att ha tillräckligt med frågan om gravitationskraften för att hålla dem nära varandra. I början av universum, den dominerande Mörk materia förstärkt låga svängningar i den kosmiska bakgrunds att göra detta universum.