Skillnaden mellan Wikileaks och WikipediaWikileaks vs Wikipedia

Den enorma kontrovers över platsen Wikileaks och närhet av sitt namn till Wikipedia har fått många att ifrågasätta vad sambandet mellan dessa två platser är. Det korta svaret på frågan är ingenting. Wikileaks är inte på något sätt är ansluten till Wikipedia eller Wikimedia. Till skillnad från Wikipedia, som är en encyklopedi som drivs av användare, är Wikileaks en webbplats som är ägnat att utsätta information som annars inte skulle vara tillgängliga för allmänheten. Syftet med Wikileaks är att exponera det onda i samhället, som korruption och brottslighet, och att avslöja sanningen om vad som egentligen hände i vissa händelser.

Innehållet i Wikipedia är mestadels faktiska och finns redan i ett eller annat sätt. Dessa kan variera från grundläggande vetenskapliga fakta, historiska händelser, populärkultur, och många fler. Å andra sidan, innehållet i Wikileaks är mestadels konfidentiella dokument och meddelanden från myndigheter och organisationer som i detalj sina mindre än beundransvärda aktiviteter. Framför allt har Wikileaks släppt hundratusentals dokument rörande amerikanska förvaltning och verksamhet i krigen i Mellanöstern. Vissa hävdar att denna information kan vara till skada för livet för de trupper som är utplacerade där.

En annan punkt i skillnaden mellan de två platserna är lagligheten av deras verksamhet. Wikipedia 'verksamhet överensstämmer med lagar och allt material som anses vara upphovsrättsskyddat omedelbart bort för att undvika intrång. Den typ av filer som lagts fram av Wikileaks innebär att dess funktion' s laglighet är ganska tveksamt eftersom de inte är anskaffade med lagliga medel . På grund av detta, har Wikileaks inför större granskning av advokatbyråer i USA. Andra företag har också vägrat att fortsätta att göra affärer med Wikileaks i de farhågor som de kan betraktas som medbrottslingar till vad Wikileaks begår; varav den senaste är den betalningsbehandlare Paypal.När det gäller hur webbplatsen interagerar med användare, har det också varit några större förändringar. Wikileaks började som en användar redigerbar Wiki precis som Wikipedia. På grund av de kontroversiella ämnen och önskan andra människor att ta denna information på internet, har Wikileaks beslutat att återvända till en mer konventionell publicering stil där användaren lämnade uppgifter går till Wikileaks personal och de avgöra om det är värt att publicera information eller inte.

Sammanfattning:

Wikipedia är en encyklopedi medan Wikileaks är en depositarie för läckta dokument

Innehållet i Wikipedia är offentlig information medan innehållet i Wikileaks är sekretessbelagda uppgifter

Driften av Wikipedia är helt lagligt medan den för Wikileaks är tveksamt