Skillnaden mellan utbildning och indoktrineringUtbildning vs Indoktrinering

Skillnaden mellan utbildning och indoktrinering är stor, men det är ofta subtila när sinnet tänker på dessa två ämnen. Utbildning innebär sökande efter fakta och lära sig mer om vad som är sanningen, och vad som inte är. Indoktrinering syftar till att påverka människor att tro på fakta, utan att kunna backa upp dessa nyfunna fakta med något annat än åsikt.

Du kan indoktrinerade i ett politiskt parti, en kult, eller ett trossystem. I själva verket är vi alla indoktrinerade i ett trossystem som vi växer upp. Oavsett om våra föräldrar eller vårdnadshavare är öppna och förståelse människor, eller om de är trångsynt och vill ingenting att göra med någon utanför sin egen ras och tillhörighet, vi är subtilt indoktrinerade i deras trossystem. När vi växer, många av oss söker utbildning för att utveckla vår egen trossystem.

Utbildning kan stödjas direkt av data som härrör från fakta. Indoktrinering tenderar att använda språket som omfattar allt, med hänvisning till 'alla', eller 'varje', som om de insikter som skapas är ett konstaterande för varje individ i en grupp. Till exempel: 'Alla demokrater spendera för mycket pengar.' 'Alla republikaner är religiöst orienterade och föra bibeln att arbeta med dem.' Du kan 't stödja dessa uttalanden av' alla 'och' varje 'utan verkliga data. Om du tror det, då det har vuxit från yttrande till indoktrinering.Utbildning påpekar att det finns olika lösningar, ofta till samma problem. Indoktrinering innebär tron ​​att det bara finns en lösning på ett problem. I Nazityskland, lösningen på växande ekonomiska problem var att utrota alla minoriteter och judiska medborgare, som om detta var den enda möjliga lösningen. Det fanns inget utrymme för någon form av sekundär tanke till den föreslagna lösningen.

Utbildning använder statistisk analys för att uppmuntra tankar mot resonemang och fynd föreslagna lösningen. Indoktrinering använder ofta statistik, men har erbjudit någon analys av storlek, längd, kontrollpersoner, kriterier, eller varaktigheten av insamling av denna statistik. Således är statistik som erbjuds genom indoktrinering helt enkelt felaktigt, och används endast för att stödja de föreställningar som ställs. Någon statistik som kan bestrida tro inte kommit till uppmärksamhet.