Skillnaden mellan Afghanistan och Irak krigAfghanistan vs Irak krig

Krigen i Afghanistan och Irak är de stora militära kampanjer som den amerikanska regeringen har lett till de senaste så många år. Det hade varit utbredd protest över hela världen mot de militära aktioner i Afghanistan och Irak.

När man tittar på de två krigen, har kriget i Afghanistan har betecknas som ett krig mot terrorismen och kriget i Irak betecknas som en mot Saddamregimen som utgör ett hot mot världen med massförstörelsevapen.

Medan kriget i Afhanistan fick kodnamnet Operation Enduring Freedom, var kriget i Irak som heter Operation Iraqi Freedom. När kriget i Irak var mot en enda man, Saddam Husein och hans regering, är kriget i Afghanistan mot terroriststyrkor, särskilt talibanerna.

Den kriget i Afghanistan inleddes 2001 med Förenta staterna har stöd av Storbritannien och andra allierade invaderade landet för att störta talibanregimen.

Irak hade varit ett tvistefrö för USA efter Saddam Hussein föll ur sin fördel. År 2002 godkände amerikanska utrikes kongressen presidenten att använda våld om det behövs för att avväpna Irak. Men USA misslyckats med att samla stöd från FN, där Ryssland, Kina och Frankrike hade motsatt sig FN: s säkerhetsråd resolution som syftade till att använda våld mot Irak. Men den amerikanska samla en 'koalition av villiga' och flyttas framåt med sitt mål att attackera Irak. Kriget mot Irak inleddes 2003.

När man jämför de trupper i båda krigen, fler trupper sätts in i afghanska kriget än vad som sattes in i Irakkriget. Dessutom är trupperna dras tillbaka från Irak medan fler trupper sätts in i Afghanistan.När det gäller kostnader, är kriget i Afghanistan uppges kosta mer än kriget i Irak.

Sammanfattning

1. Afghanistan krig har betecknas som ett krig mot terrorismen och kriget i Irak betecknas som en mot Saddamregimen som utgör ett hot mot världen med massförstörelsevapen.

2. Medan kriget i Afhanistan var kodnamnet Operation Enduring Freedom, var kriget i Irak som heter Operation Iraqi Freedom.

3. kriget i Afghanistan inleddes 2001. Kriget mot Irak inleddes 2003.