Skillnaden mellan MI5 och MI6MI5 vs MI6

Varje nation har många myndigheter som skyddar sina medborgare från hot, både utländska och inhemska. Filmer kretsar ofta kring dessa organisationer för att ge en film synvinkel hur dessa organ skydda sina medborgare, och även vilken typ av hot de behandlar, på en regelbunden basis.

De två mest kända statliga myndigheter som skyddar en nation är den brittiska MI5 och MI6. MI6, om man kan komma ihåg, är den myndighet som berömda internationella spion, James Bond, tillhör. Låt 's nu ta en snabb titt på vad dessa två grenar av regeringen handlar om.

MI5 är en brittiska regeringen säkerhetstjänst laddad med skyddet av den brittiska ekonomiskt intresse och parlamentarisk demokrati, anti-terrorism och kontraspionage, i Storbritannien. MI5 är vanligtvis sysslar med inhemska eller interna säkerhetsfrågor, men ibland har utomlands stöd på sina uppdrag. Tjänsten är föremål för riktning av den gemensamma Intel rättelse kommittén för underrättelse operativa prioriteringar, och hålla kontakt med SIS, GCHQ, DIS och ett antal andra organ inom den brittiska regeringen och industriell bas. Tjänsten övervakas av Intelligence and Security Committee av parlamentsledamöter, som utsetts direkt av premiärministern. Rättslig tillsyn är också utövas av avlyssning av kommunikationer kommissionären och underrättelsetjänsten kommissionären. MI5 kan jämföras med den berömda amerikanska myndighet, känd som FBI (Federal Bureau of Investigation).

Även kallad Secret Intelligence Service (SIS), är den ansvarig för att ge den brittiska regeringen med utländska underrättelsetjänster. Det är oftare hänvisar till massmedia och folkmun, genom sitt tidigare namn, MI6. Tillsammans med den inre säkerhetstjänsten, de Government Communications Headquarters och försvarsunderrättelsepersonal, det fungerar under officiell riktningen av gemensamma Intelligence kommittén. Under det kalla kriget, dess uppehälle, eller dess systerorgan, inte officiellt erkänd av allmänheten fram till år 1994. MI6 'verksamhet påstås innehåller en mängd hemlig politisk utnyttja triumfer, inklusive avsätta Mohammed Mossadeq i Iran, 1953 (i samarbete med amerikanska CIA), den gemensamma störta Patrice Lumumba i Kongo, under året 1961 och inledningen av en intern oenighet mellan libanesiska paramilitära grupper under andra halvan av 1980 's, som framgångsrikt distraherad dem från ytterligare fångenskap takings av västerlänningar i området. Denna gren av den brittiska regeringen är jämförbar med USA 'CIA (Central Intelligence Agency).Sammanfattning:

1. MI5 är en brittiska regeringen säkerhetstjänst laddad med skyddet av den brittiska ekonomiskt intresse och parlamentarisk demokrati, anti-terrorism och kontraspionage, i Storbritannien, medan MI6 är ansvarig för att ge den brittiska regeringen med utländska underrättelsetjänster.