Skillnaden mellan provinsen och TerritoryProvins vs territoriet

I Kanada, skillnaden mellan en provins och territorium, ligger främst i hur det kom till existens. En provins skapas på grund av en konstitutionell handling. Ett område kommer till stånd genom fastställandet av federal lag.

Det finns fler provinser (10) än områden (endast 3). De tre områdena är Nunavut, Yukon och Northwest Territories. Provinserna är längre norrut på kartan än territorierna.

När du börjar komma in politiska skillnaderna mellan provinserna och territorierna, det blir lite mer besvärlig. Medan de alla hålls under i stort sett samma lagar, är det inte helt över hela linjen när det gäller saker som fördelningen av medel, eller krävs mandat.

Provinserna är ofta öppna för ekonomiska påtryckningar från den federala regeringen. Ofta pengar samlas in genom en mängd olika program distribueras genom den federala makten, på begäran av provinserna. Regeringen har sedan införts mandat att se till att medlen inte bara används som regeringen anser det lämpligt, men också för att hjälpa till att sätta press på de territorier för att backa upp sina krav med konsekvent bevis bevis. Som ett exempel, om en provins begär medel för sjukvård, måste det bevisa att provinsen konsekvent att ge tillgång till den universella sjukvården som är på plats för att få dessa medel.

De områden har ofta mandat som aren 't i exakt sammanhållningen med de mandat som anges för områden. Även om det ISN' t nödvändigtvis en stor mängd skillnaden, de relativa förändringar kan göra en skillnad. Till exempel kan ett område som inte har att producera samma typ av bevis bevis, eller det kan ha mer medel tillgängliga för samma bevis bevis. Inte alla skillnader träna till förmån för områden, men många gör.

De territorier inte befolkade. Den senaste folkräkningen visar att hela spannet av alla tre tillsammans kan inneha cirka 100.000 personer. De områden söker, och förväntas att så småningom bli, provinser i Kanada.Sammanfattning

? Konstitutionella handlingar skapar provinser.

? Federal lag uppdragen områden.

? Distribution och mandat finansiering kan vara olika för områden.

? De områden har färre personer per kvadratkilometer.